2020-06-03T11:23:25+02:00 3. јуна, 2020. 11:22 |

Изазов даровитости: Тамара Милић

Тамара Милић је матуранткиња Пожаревчке гимназије, друштвено – језичког смера.

Посреди је особа снажних уверења, али и отвореног ума. Не воли неутралност и мрзи страх. Воли хип–хоп и диверзитет. Воли велике, катартичке приче и старе филмове.  Воли псе и птице. Желела би да се бави процесом стварања великих мултимедијалних дела.


Тамара иза себе има велика такмичења, а пред собом занимљиве идеје за будућност.  У трећој години гимназије Тамара је освојила друго место на државној Филозофској олимпијади и била представник своје земље на међународној Филозофској олимпијади у Риму 2019. На том великом такмичењу Тамара је писала есеј на енглеском језику и освојила је почасну медаљу.

Милош Јеремић, наставник филозофије рекао је о Тамари:

 „Тамара је у потпуности посвећена ономе што се нађе у фокусу њеног истраживања. Њене амбиције превазилазе ограничене циљеве школског система, има визију, спремна је на самопрегоран рад и ангажман. Она са лакоћом структуира нове идеје из многобројних области које познаје и даје им свој специфичан уметнички израз.“

По речима мајке, госпође Весне Милић, Тамара је изузетно емпатична, пуна разумевања за људе и свет око себе. Дубоко осећа невоље других и заиста се труди да помогне. Изузетно је креативна и нема дана, а да нешто не црта, не пише, а богами и певуши, и то што створи је много лепо – од цртежа, слика, до есеја о разним сферама живота. Током школовања у гимназији Тамара је била и чланица ликовне секције, учествовала је на школским ликовним колонијама и уметничким радионицама. Радила је сценографије за велики број школских представа, као и  за представу Међулушко благо која је одликована другом државном наградом и првом међународном наградом. Тамара је од друге године гимназије стални полазник истраживачке станице Петница, на семинару за дизајн. Њен научни рад објављен је у Петничким свескама 2018. Године, а продукт њеног рада у Петници представљен је на изложби модерног намештаја САНУ.

Освојила је и награду за најбољу карикатуру на радионици познатог илустратора Боба Живковића.

По природи је скромна и стидљива и тако реагује и на успехе и похвале. Нема доживљавај да је нешто много урадила због лакоће са којом ради ствари које јој леже. Неуспех за који је она одговорна добро прихвата и врло је самокритична, али када није одговорна, већ је у игри неправда или туђа неодогворност, буде много тужна.

Омиљени школски предмети су јој ликовно, филозофија и српски језик и књижевност јер пружају слободно, али смислено тумачење, концептуализам и самоспознају. Воли да учи сама и то чини кроз детаљно истраживање које подразумева педесет отворених картица у Гуглу, ижврљану свеску тезама и мапама и неколико фајлова у белешкама са референцама. Волела би да се физичко васпитање не оцењује бројчано. У школе би увела предмете који се баве оспособљавањем младих за практичне животне вештине као што су плаћање рачуна, располагање финансијама, здрав живот, економично и здраво кување и брига о себи и околини.  Своје вршњаке могла би да научи како да истражују, слушају, гледају и читају нешто ново. Када јој је потребан бег од стварности, Тамара игра РПГ игрице и слуша музику. Воли да гледа серије са родитељима и по њиховим речима,  већ дуже време показује завидно познавање кинематографије и развила је одличан укус.

Професор српског језика и књижевности Ненад Милошевић за Тамару каже:

„Тамара Милић – мислилац и легенда. Креативна сублимација и еманација промишљеног. Дамар светлости и привид мрака. Јер у њему се крије нова светлост. И тајна. Она је њен одгонетач, а свет њена загонетка. По њему ходају филозофи и химере. Она препознаје и једне и друге. И даје им право име и значење. Покушава. Јер покушај је мера њених делања. А одустајање није  антиципиран избор. Само мала могућност. Јер она промишља. Тамара Милић – моје две године рада. Неколико наредних година ауторефлексија о постигнутом. И еони времена за године које су тек пред њом. А неће их појести скакавци. Јер она промишља.“

Од литературе коју воли најрадије препоручује графичке новеле које су писане на основу прича из игрица и стрипова. Youtube, Reddit, Tumblr, Pinterest су сајтови које најчешће посећује, а на телевиизији прати Ментално разгибавање и 24 минута.

Тамарина жеља је да упише илустрацију у Новом Саду на Академији уметности и да постане илустратор за неку велику компанију која креира игрице.

О својој школи каже: „Помогла ми је да пронађем себе. Говорим о гимназији као ентитету, она је нешто велико и за мене древно и пожелим некад да сам дуже с њом како бих више знала о њој. Хвала јој за све што је урадила за мене.“

Марија Костић, школски педагог