Jovana Jelcicc Јована Јелчић је ученица четвртог разреда природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакла се посебним интересовањима за математику. На Државном такмичењу из матемтике у организацији Друштва математичара Србије освојила је треће место у трећем разреду и тиме стекла право да не полаже математику на пријемном испиту. У четвртој години је на државном такмичењу из математике освојила похвалу. На такмичењу „Мислиша“ у организацији Математичког друштва „Архимедес“ у другом и трећем разреду освојила је похвалу, а у четвртом друго место. Полазник је Истраживачке станице Петница у Петници.

Интересовање за математику јавило се јако рано. Од првог разреда основне школе радила је додатне задатке из математике како јој не би било досадно и како не би ометала наставу јер је јако брзо савладавала наставни програм. Од трећег разреда основне школе учествовала је на такмичењима из математике као и смотрама талената са одличним резултатима.

Уз математику воли физику, информатику и филозофију. О својим интересовањима и начину учења каже следеће: „Математику, физику и информатику учим лако и брзо, али ми и за остале предмете није потребно много времена“. Она истиче да се „учење ових предмета не заснива на пуком памћењу и репродукцији научeних чињеница, већ захтева логичко размишљање, увиђање битних веза између чињеница, даје извесну слободу у приступу, што представља изазов“. Филозофија је привлачи и јако јој је занимљива зато што јој даје могућност да изнесе своје мишљење и супротстави ставове.

Јована је током школовања у Пожаревачкој гимназији била душтвено анажована. У једном периоду била је председник Ученичког парламента и активна у школским пројектима.

О себи нам каже и следеће: „Од бројних интересовања које сам имала као мала и у којима сам била прилично успешна, током времена су се јасно дефинисала она која ме не оптерећују, у којима уживам и у оквиру којих ми није тешко да учиним напор у савладавању проблема“.

Родитељи о Јовани говоре да је „отворена и дружељубива девојка, динамична, креативна, емотивна, често импулсивна, понекад сурово искрена…Воле да кажу да је “несавршено савршена“. Откривају нам њена нтересовања за ауто-мото спорт. „Возила је картинг невероватно добро као мала. Сада прати сва дешавања у вези са F1 i Moto GP. Посебно интересовање показује за перформансе, дизајн и техничке карактеристике возила“.

Себе у будућности види као успешног студента електротехнике у области софтверског инжењерства који стечено знање не користи само за полагање испита већ и за креативни рад, окружену пријатељима са којима у слободно време путује и упознаје нове пределе, људе, културе…

Живкица Ђорђевић, педагог


„Јована је изузетно талентована за математику. Брзо и дубоко мисли када решава математичке проблеме. Иако је током гимназијског школовања остварила запажене резултате на такмичењима из математике ( најуспешнија је у својој генерацији), сматрам да је могла да буде још боља и да се није довољно приближила својим великим могућностима.  Штета је да такав дар не буде у већој мери искоришћен. У наставку образовања треба  да покаже више посвећености раду и успех неће изостати. Верујем у Јовану, њено време тек долази“.

                                                                                        Зоран Глигоријевић,

професор математике 


„Јована Јелчић је млада девојка коју красе таленат и љубав према природним наукама. Виспрена и са израженом логиком, врло брзо је из математике постигла велике успехе, на разним такмичењима, од којих је круна било освајање III места на државном такмичењу Министарства просвете“.

                                                                                                                     Марија Вујић,

професорка рачунарста и информатике

одељењски старешина


Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију Пројекта „Изазов даровитости“. Учествујте у награђивању ученика изузетних способности. Донацију можете уплатити на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије: 180-1371210037261-07 за Пројекат „Изазов даровитости“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content