2019-08-30T14:07:08+02:00 30. августа, 2019. 14:02 |

Изложба Историјског архива Пожаревац: Мода у Пожаревцу 1880-1929.

Историјски архив Пожаревац приредио је тематски и просторно веома занимљиву и инспиративну изложбу на отвореном под називом „Мода у Пожаревцу 1880 -1929, сусрет Истока и Запада“  у свом дворишном комплексу павиљона 4 у Старој касарни. Изложба је свечано отворена у четвртак вече, 29. августа и биће доступна посетиоцима у наредне две године као део интегралне туристичке понуде Пожаревца. Врло оригинална и информативна, на неуобичајен начин кроз моду забележену архивском фотографијом, изложба говори о историјским, политичким, економским и друштвеним приликама у процесу модернизације и европеизације Србије са прелаза из 19. у 20. век. Ауторка изложбе је др Драгана Милорадовић, архивска саветница чији је, иначе, делом то магистарски рад.

Изложбу као пројекат иза кога је стао Град, отворио је Бојан Илић, председник Скупштине речима:

-Ова несвакидашња изложба нам показује ствари из прошлости, амбијент у Србији са краја 19. и почетка 20. века кроз моду и пут којим се она кретала. Немам ни најмању дилему да ће нам пребогате збирке Историјског архива Пожаревац показати како се живело и колико су људи са ових простора били слични и различити са остатком Европе и света.

 

Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац на отварању је подсетила на прилике које су на овим просторима владале у периоду коме је поставка посвећена:

-Деветнаести век је био век успона за српски народ, век у коме је успостављена европска вертикала српске историје и век током којег је српски народ поново успоставио свој национални и европски идентитет. Српско друштво је посебно у другој половини 19. века било захваћено вишеструким процесима модернизације. Из европских престоница пристизале су новине које су доприносиле богатијем свакодневном животу, рекла је Николић и додала:

-Поставку чини 118 фотографијa из збирки Историјског архива Пожаревац којом је ауторка изложбе хтела да прикаже визуелну историју Пожаревца на прелазу два века, посматрајући фотографију као документ прошлости, али и уметничко дело, један од највернијих одраза минулих епоха. Из визуре промена у одећи, презентоване су промене које су се дешавале у друштву у времену најзначајнијих догађаја на прелазу 19. у 20. век.

 

Отварање изложбе „Мода у Пожаревцу 1880 -1929, сусрет Истока и Запада“ пратила је модна ревија костима тог периода које су носили чланови КУД „Костолац“, као и креације које су израђене по нацртима пожаревачке сликарке Милене Павловић Барили.

Опширнији извештај у недељнику „Реч народа“.