2017-12-17T22:13:06+01:00 17. децембра, 2017. 22:13 |

ИЗЛОЖБА МОДНИХ ИЛУСТРАЦИЈА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ

“Maison Barilli Belgrade / New York”

У присуству великог броја поштовалаца стваралаштва Милене Павловић Барили, у пожаревачкој Галерији која носи њено име, отворена је изложба модних илустрација под називом  “Maison Barilli Belgrade / New York“. Испред домаћина, госте је поздравила Љиљана Дабић управница галерије „Милене Павловић Барили“, најављујући ауторе поставке Виолету Томић, вишег кустоса Галерије и Стефана Жарића коме је ова изложба заправо део мастер рада „Модна илустрација Милене Павловић Барили“.

                Жарић, Дабић и Томић

Виолета Томић је нагласила да је ова изложба заправо наставак отварања врата истраживања Милениног стваралаштва и његог доприноса на пољу моде, а да је Жарићев поменути мастер рад крунисан наградом „Павле Бељански“ као најбољи из области националне историје уметности. Млади истраживач је пре годину дана дошао у Галерију „Милене Павловић Барили“ како би упознао радове које је чувена сликарка остварила у области модног дизајна и тако се заинтересовао за њен опус. Овом приликом наглашено је да је реч о једном тимском раду и позитивној енергији младог Жарића са једне, и запослених у Галерији а друге стране, међу којима су уз управницу Дабић, Виолета Марковић, Бранка Ковачевић, Ивана Илић.

Стефан Жарић, који је студије историје моде окончао у Сједињеним америчким државама, подсетио је на чињеницу да је Милена Павловић једина српска уметница која је радила насловну страну за култни њујоршки модни часопис „Вог“, али и за бројне светске модне часописе. Овом приликом изнета је и чињеница да је први Миленин жанр по уписивању на Уметничку академију у Београду био управо модна илустрација која своје корене вуче из најранијег детињства наше прослављене суграђанке.

Иначе, изложба “Maison Barilli Belgrade / New York”, уз написану Жарићеву двојезичну публикацију „Модна илустрација Милене Павловић Барили“, своју светску премијеру доживеће наредне године у Лондону на најпрестижнијој конференцији историчара моде из селог света на којој ће бити презентовано модно наслеђе Србије као валидно уметничко наслеђе наше земље.

Влада Винкић