У Галерији Завичајног музеја Хомоље у Жагубици отворена је изложба „Кафа – узбудљива прича о добром укусу“, ауторке Александре Савић, музејског саветника у Природњачком музеју у Београду.

На изложби су представљене саднице биљке кафе, кафа арабика, модели плода и семе кафе, узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света. Поставку прати и прича о историји кафе и кафеџијама у свету, о производњи и преради кафе, као и о кофеину.

Посетиоци су имали прилике да виде азијску цибетку, животињу која се храни плодовима кафе, захваљујући чему се добија најскупља кафа на свету – копи лувак. Део изложбе посвећен је обичајима послуживања кафе у Србији, као и традиционалном послужењу кафе уз слатко и воду.

-Идеја је била да се представи феномен кафе у друштву, у свету, од њеног настанка до данас, како изгледа биљка кафа, која расте у афричким прашумама, има снажне листове који су прекривене воском, са плодом сличним шипурку. Оно што ми пијемо није плод, већ семе кафе. Она се по свету ширила још од давног петог века, када су почели домороци да је користе, тако што су мешали бобице кафе са животињским мастима и правили протеински напитак.  По урбаној легенди људи су дошли до закључка да плод, а касније и семе кафе треба да испеку, не би ли та кафа добила друга својства и да је скувају у води. Кафа је прешла преко Црвеног мора у Јемен на Арабијско полуострво и дуго су Арапи држали монопол на производњи кафе. Онда су Холанђани украли неколико садница кафе, почели да је гаје по свету и тако је прича о кафи освојила цео свет. Кафа нам је битна због кофеина који се везује као неуростимулатор на нервне завршетке у мозгу и прикрива умор и даје нам осећај среће и благу неуростимулацију, казала је између осталог ауторка Александра Савић.

Изложба ће бити отворена до 30. новембра.

Д.Динић

 

Leave A Reply