2021-09-24T10:03:04+02:00 24. септембра, 2021. 10:03 |

Изложба о сто година гимназије у Петровцу

У Галерији Завичајног музеја свечано је отворена изложба  поводом сто година петровачке гимназије. Аутори изложбе коју су отворили доректорка Завичајног музеја Жаклина Перић, директор средње школе Младост Александар Филипивић и дипломирани етнолог и антрополог Теодора Обрадовић су археолог Јасмина Живковић и историчар уметности Дарко Стокић.

Изложба је настала је као резултат сарадње између Завичајног музеја и Средње школе Младост и прати историјат једне од најзначајнијих образовних установа у петровачкој општини, од оснивања до данас.

Иако је прошла кроз многе тешке периоде, посебно током Другог светског рата и различите реформе, школа је сачувала свој високи реноме и културно-просветну улогу, пружајући ученицима широко образовање и општу културу. Делећи судбину средине и времена у коме је настала и развијала се, Гимназија је остала школа у којој се прожимају традиција и иновативност, искуство и младост. Ово није само прича о Гимназији, већ о свима који су је похађали.

До краја октобра изложба ће бити отворена у Музеју, а након тога сели се у Гимназију где постаје стална поставка у овој школској установи. 

Музеј је за посетиоце отворен сваког радног дана од 8 до 20 и суботом од 10 до 14 часова.