2018-04-28T22:42:18+02:00 28. априла, 2018. 22:42 |

ИЗЛОЖБА ПРЕДМЕТА ИЗ РАНОВИЗАНТИЈСКОГ ПЕРИОДА У ЖАГУБИЦИ

              У организацији Завичајног музеја у Жагубици одржан је стручни скуп „Хомоље 2018.“ У оквиру овог скупа отворена је археолошка изложба „Рановизантијски период у околини Жагубице – преглед археолошких налаза.“ која ће моћи да се види у наредних годину дана. Аутори изложбе су археолог Милан Миловановић и Оливера Филиповић, кустос Завичајног музеја Хомоља. Изложбу прати каталог, а као најзначајнији локалитет рановизантијског периода на овом подручју истраживан је „Пчелињи крш“ крај села Лазница из времена романског цара Јустинијана I.

            Изложбу је отворио др Мирољуб Манојловић, историчар. Директор Завичајног музеја Хомоља, Саша Илић, представио је најмлађу културно историјску установу на подручју Браничевског округа: Музеј је отворен 1.јануара 2017. године и у њему су сталне изложбене поставке скулптура академског вајара Светомира Арсића Басаре и вајара Јанка Лалића и гостујућа етнолошка изложба „Традиционално наслеђе Хомоља“. Завичајни музеј Хомоља недавно је организовао продајну ликовну изложбу – од сакупљних средстава биће подигнут споменик српским војницима у Првом светском рату, али и неколико других сликарских изложби.

Целодневни скуп у Жагубици у суботу, 28. априла је окупио археологе, истраживаче и историчаре који су овај хомољски крај проучавали у разним временским периодима и са различитих аспеката: од праисторијског преко средњовековног до савременог. Зборник радова са овог скупа чији су аутори Оливера Филиповић, Милан Миловановић, Дејан Радосављевић, Зоран Марков, Милорад Ђорђевић, Мирољуб Манојловић, Горан Митић и Татјана Живковић биће објављен, како је најављено, крајем 2018. године.

Скуп је организован под покровитељством Општине Жагубица.