2021-03-26T12:25:52+01:00 26. марта, 2021. 12:25 |

Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ отворена у Нишу

Предраг Мијатовић

Поводом обележавања 80 година од демонстрација 27. марта, Априлског рата и уласка окупатора у Ниш 8. априла 1941. године, али и Дана Народног музеја Ниш – 1.април, Народни музеј Ниш је под покровитељством Града Ниша, преузео изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и МЦ „Одбрана“ Министарства одбране РС, и поставио у Галерији „Синагога“.

Изложбу је отворио председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић нагласивши да бројне фотографије, документа и исечци из новина који заједно чине ову изложбу, враћају нас у прошлост и показују како су и те године протицале онима који су преживели страдања у нашој земљи.

-Непосредни повод за посету ове изложбе Нишу објединио је неколико догађаја. Њиме се сећамо уласка окупатора у град Ниш 8. априла 1941. године, али и Априлског рата, као и то да је 80 година прошло од демонстрација 27. марта. Све су то догађаји који су претходили највећем страдању у 20. веку и зато су изложбе попут ове важне, да њима покушамо учинити да се историја не понавља, у оним њеним трагичним деловима. Почаствован сам што на том путу чувања сећања, Историјски архив из града из ког долазим има значајну улогу и што ће нам помоћи да се током ове изложбе подсетимо, опростимо али никада не заборавимо.

Др Јасмина Николић

Такође, драго ми је што је ова изложба сећања и део обележавања великог јубилеја – 88 година од оснивања нишког Народног музеја. Верујем и да ће Нишлије, поштујући све епидемиолошке мере, дати значајан допринос повећању броја оних који су видели ову изложбу, а који до сада износи већ преко 4.000 посетилаца, казао је Мијатовић

У име институција и аутора који су реализовали изложбу  „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, присутнима се обратила директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, истакавши да презентована историјска грађа сведочи и подсећа на време када је свет био под ланцима нечовечности, нехуманости, понижења и деструкције – на време Другог светског рата.

-Небројене жртве фашизма и нацизма опомињу нас да их поменемо, подсећају нас да истражујемо чињенице о времену које не сме да се заборави да се не би поновило, опомињу нас да очувамо свест о страдању и Другом светском рату. Све док траје наше памћење и памћење наших покољења, не дозвољавамо да заборав прекрије те по Србију веома тешке и пресудне године. Овом изложбом дајемо допринос култури сећања, памћења и трајања, закључила је др Јасмина Николић.

После Ниша, изложба наставља путовање у градове Краљево, Врање и Лесковац.

                                                                                                Д.Динић