2018-11-24T11:46:43+01:00 24. новембра, 2018. 11:46 |

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ГОРАНА ЈОВАНОВИЋА: „Поезија“ настала из одбачених сировина

У Малој Галерији Народног музеја у Пожаревцу синоћ је отворена изложба скулптура госта из Београда Горана Јанковића. Отварајући овај уметнички догађај   историчар уметности Марина Радосављевић,кустос Народног музеја која је нагласила да је реч о делима са фигуралним мотивима насталим од половних и одбачених сировина, дрвета и метала, које Јовановић “опоравља” и враћа их потпуно трансформисане.

– Аутор шрафовима даје моћ говора – они имају нешто да кажу, загрејани, ковани, савијани, уметнути испојени, са другим металним деловима они, тако изнованеговани и обрађени, стварају нове односе и ситуације са причом о туги, радости, болу и хумору, чиме је  створена врста поезије. Сваки рад се може посматрати као најлепши објект, и ако је то често само отпад на почетку, јер Јанковић има дар да види онај други слој једног бића који најчешће стоји испод оног тривијалног, под патином или прљавштином, и открије га у виду балансираног и складног реда, истакла је, између осталог Радосављевић.

Љубитељима ликовног стваралаштва  обратили су се редитељ Бошко Савковић  и сам уметник који се захвалио организатору изложбе и присутним посетиоцима. Иначе, Горан Јанковић је  здравствени радник, али и самоуки слободни уметник. Члан је ликовног клуба „Ђуро Салај“ и аутор је неколицине самосталних изложби. Изложба приређена у оквиру Новембарских дана културе за посетиоце је отворена до 14. децембра.

В.Винкић

Фото: ГСУ Пожаревац