Представници Града Пожаревца и Опште болнице Пожаревац, градоначелник Бане Спасовић и директор др Данко Николић, на Светог Николу, потписали су уговор о финансирању учешћа у пројекту „Румунско-српска заједничка иницијатива у борби против канцера у пограничном региону“. Отуда је из буџета Града Пожаревца издвојено 700.894 евра за период од три године.

Пројектом је предвиђено унапређење дијагностификовања и лечења малигних тумора, уређење и опремање просторија, операционе сале и свих садржаја од важности за борбу против ових тешких оболења, која су све учесталија. Отуда је овај пројекат од значаја не само за Пожаревац и Браничевски округ, већ за целу Србију.

Градоначелник Спасовић исказао је очекивање да 2021. године овај пројекат буде окончан. Др Николић је додао да реализација

неће ометати функционисање Болнице, јер ће се радови изводити у просторијама које се не користе.

Директор Др Николић је указао на то да је била озбиљна конкуренција и велика борба да овај пројекат буде одбрањен, што је остварено адекватним разлозима. У пројекат су укључене болнице из дванаест општина, од Кикинде, Сенте, Вршца, Панчева, до Бора, Смедерева, Смедеревске Паланке. Из Румуније учествују два партнера, болница из Решице и Институт “Онкоген” из Темишвара, а од почетка је пројекат препознало Министартсво здравља РС и пружило подршку. Наравно, до реализације не би могло да дође без помоћи града Пожаревца. Зато захваљујем градоначелнику Спасовићу и његовом тиму који су препознали важност и значај пројекта. Очекујемо даљу сарадњу, јер има доста пројеката на којима смо потребни једни другима.

Потписници уговора, директор др Данко Николић и градоначелник Бане Спасовић

Градоначелник Бане Спасовић је том приликом подсетио на то да је Општа болница, протекле године упутила захтев за финансијска средства у износу од 700.894 евра за сопствено учешће болнице у пројекту прекограничне сарадње, с циљем заједничке борбе против канцера, унапређено дијагностификовање и лечење малигних тумора, и додао:

– Дописом Болнице прецизирано је да су средства потребна сукцесивно у периоду од три године, и то 2018. године у износу од 350.000 евра, идуће године нешто изнад 200.000 евра и 2020. године 150.000 евра. У буџету, Град је обезбедио потребна финансијска средства од 42 милиона динара. Влада РС је закључком од 16. новембра одобрила то улагање у Општу болницу Пожаревац за потребе суфинансирања реконструкције, изградње и опремања зграде Нове болнице, као и дела ИПА пројекта прекограничне сарадње између Србије и Румуније у заједничкој иницијативи у борби против канцера у пограничном региону. На основу одлуке Скупштине града Пожаревца одобрена су потребна средства и сада закључен уговор са Општом болницом.

Како је објаснио др Николић, пројекат доноси далеко боље услове, модерне просторије у којима ће пацијенти много лакше подносити лечење и нове савремено опремљене операционе сале, што ће омогућити лакше лечење, и додао:

– Посебно важно за пројекат је учешће локалне власти у износу од 15  посто, што је износ од око 700.000 евра, током три године, како би пројекат уопште могао да се реализује. Новац ће бити употребљен за информатички систем, за који смо добили опрему, док ћемо временом укључити и софистицирану опрему. Добићемо квалитетан систем који ће омогућити да се одмах виде и очитају резултати скенера. Иначе, то је само прва фаза. Очекујемо да све буде у реду као и до сада и да почетком идуће године кренемо у активне радове и реализацију пројекта.

Share.

Comments are closed.

Skip to content