muralПо реализацији ,,Фестивала уличне уметности”, евидентно је да је Пожаревац добио далеко више од очекиваног: са више од 20 мурала, нашао се на листи градова препознатљивих по овој врсти уметности, а ретко ко је могао претпоставити како ће изгледати зид Женског затвора или делови фасада у Табачници. Није мали број људи који данас са пажњом посматра радове, или направи „селфи“ пред новонасталим муралима прихватајући чињеницу да је улична уметност покрет 21. века веома популаран у свету.

S. MilutinovicСветлана Милутиновић, помоћница градоначелника за урбанизам и иницијатор пројекта ,,Фестивал уличне уметности” истакла је да је ово  тек почетак, и да се нада да ће Пожаревац за неколико година моћи да се похвали бројним уметничким делима, која ће град претворити у праву галерију на отвореном:

Град Пожаревац је успешно окончао ,,Фестивал уличне уметности” у сарадњи са ,,Стрит смарт” колективом из Београда, а уметници из Уругваја, Перуа, Холаније, Шпаније, Немачке, Хрватске...успели су да осликају велике површине врло квалитетним радовима, какве до сада нисмо имали прилике да видимо, каже Светлана Милутиновић –  И поред тешких услова услед високих температура, уметници су били једногласни да Пожаревац напуштају носећи са собом много позитивне енергије и да једва чекају да дођу поново.

             Осликавањем површина великих формата, уносе се боје и динамика у животе пролазника а простор се редефинише, што је од сада случај са оградом КПЗ за жене, фасадама у Табачници, зидом „Водовода“.

Сваки рад је посебно ауторско дело, као и у осталим врстама уметност, а реализацијом Пројекта значајно смо проширили простор за настанак уметничких дела, говори Светлана и додаје да је постало могуће да се готово преко ноћи, уз релативно мала средства, читави квартови претворе у галерије на отвореном. – Такође, успели смо да уметност изведемо у град, чиме је постала доступна свима.

Овом приликом захвалила бих „Стрит смарт“ колективу на одличној сарадњи, удружењу „Арт дистрикт“, које је окупило локалне уметнике, који су дали свој велики допринос, руководству институација међу којима су Дом ученика Пољопривредне школе ,,Соња Маринковић”, Казнено-поправни завод за жене у Пожаревцу, КПЗ ,,Забела”, Галерија ,,Милена Павловић – Барили”, ЈКП Паркинг сервис, Министарство правде Републике Србије, Ергела Љубичево, али и  свим грађанима Пожаревца, који су били и више него добри домаћини, додала је Светлана Милутиновић, уз наговештај да ће се у оквиру уређења за предстојеће Љубичевске игре, потрудити да Град добије што више цвећа.

В.В.

Фото: Ж.Антић

Share.

Comments are closed.

Skip to content