2018-09-15T09:09:58+02:00 15. септембра, 2018. 09:09 |

Јачање пријатељства кроз спорт

Град Пожаревац је јуче био домаћин међународне кошаркашке пријатељске утакмице између Женског кошаркашког клуба „Шангаи Баошан Дахуа“ чији је тренер селектор српске репрезентације Марина Маљковић и ЖКК „Краљево“. Овом приликом Кинескиње су оствариле убедљиву победу резултатом 81:59, а уочи утакмице за обе екипе председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима уприличио је пријем. Он је том приликом изразио задовољство што је Пожаревац и на овај начин у прилици да пружи свој допринос јачању пријатељства између Србије и Кине.

           -Историја је показала да су наша два народа једна од оних на планети која, иако немају заједничку границу и велике сличности у навикама и обичајима, изузетно цене и поштују једни друге. Као родоначелницима источњачке културе и филозофије често се дивимо вашим достигнућима, али се такође и радујемо сусретима инспирисаним другим областима живота. Данас је то спорт. Одлична привредна сарадња Кине и Србије доказала се и у нашем округу, у склопу изградње новог блока Б3 термоелектране у Костолцу. Јачање пријатељства кроз спорт прави је начин да поред наших економија повежемо и саме људе, створимо нова пријатељства и сазнамо више једни о другима. Што се данашње утакмице тиче, иако је резултат у другом плану, желим вам одличан меч и успешан наставак припрема. Што се успеха у вашем првенству тиче, у њега нимало не сумњам узевши у обзир да је на челу стручног штаба врхунски стручњак, наша Марина Маљковић,  казао је Илић.

           Чланица Градског већа задужена за спорт, омладину и туризам Ана Миљанић је истакла да је за Град Пожаревац изузетна част што је у прилици да по други пут угости једну од најбољих кошаркашких тренера данашњице Марину Маљковић и њену екипу из Шангаја.

-Од великог значаја за Град Пожаревац је сарадња са Кинеском амбасадом са којом смо организовали „Пролећни фестивал“ и Кинеску нову годину у претходном периоду. Повод је била култура, а ево сада и спорт, те сам сигурна да ће нам ови сусрети донети сарадњу у многим другим важним областима. Марина је неко ко апсолутно извлачи максимум из сваког тима, сваке играчице, сваког сарадника и доказ је да се преданим радом долази до успеха. Поред титула које је освајала у нашој земљи и са репрезентацијом Србије, својој богатој каријери додала је и титулу Еврокупа прошле сезоне коју је освојила на маестралан начин са екипом Галатасараја. Увек је задовољство бити Маринин саиграч, сарадник, домаћин, сведок њене кошаркашке и људске величине, рекла је Миљанић.

Марина Маљковић је подвукла да је поносна што је све тимове које је до сада тренирала ван Србије – Лион, Галатасарај и Шангај довела у нашу земљу и нагласила је да је веома срећна када дође у Пожаревац, јер је према њеним речима то град који јако брзо реагује на све што је добро и у сваком моменту показује интерес да се спорт развија.

Д.Динић