2020-07-22T09:37:14+02:00 22. јула, 2020. 09:37 |

Јанa Димитрић

Наставничко веће костолачке Основне школе „Јован Цвијић“ донело је одлуку да за ђака генерације школске 2019/2020. године прогласи Јану Димитрић, која се издвојила свестраношћу и високим постигнућима на бројним такмичењима. Носилац  је дипломе „Вук Стефановић Караџић“ и посебних диплома из српског језика, енглеског, математике, биологије и музичке културе.

Јана је била подједнако успешна и у природним и у друштвеним наукама, постигавши изванредне резултате на свим нивоима такмичења:

У четвртом разреду освојила је прва места на Школском и на Општинском такмичењу из математике и учествовала на Окружном. 

У петом разреду је на Школском и Општинском такмичењу из математике била друга, а на Окружном прва. Такмичила се и из српског језика и језичке културе и освојила прво место на Школском такмичењу, друго на Општинском и прво на Окружном.

Током шестог разреда Јана је била прва на Школском и Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе и друга на Окружном. Била је трећа на Општинском такмичењу из биологије и учествовала на Општинском из математике.

Успехе је наставила и у седмом. Освојила је друго место на Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе, потом, прво место на Окружном и треће на Републичком. Из биологије је била прва на Школском такмичењу, учествовала је на Општинском такмичењу, потом, освојила треће место на Окружном и учествовала на Републичком такмичењу из биологије. Такође је учествовала на Општинском такмичењу из географије. 

У осмом разреду је Јана била прва из математике на Школском такмичењу, друга на Општинском и учествовала на Окружном. Из енглеског језика је освојила прво место на Школском такмичењу, треће на Општинском и друго на Окружном. Из биологије је била трећа на Општинском такмичњу. 

Узлет Јане Димитрић у осмом разреду био је, нажалост, прекинут увођењем ванредног стања услед епидемије корона вируса, којим је заустављен читав друштвени живот у нашој земљи, као и у свету.

Упоредо са основном, Јана је похађала и Нижу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Као флаутиста и члан хора учествовала је на бројним манифестацијама. Истиче се признањима које је стекла као флаутиста. На „Међународном такмичењу дрвених дувача“ освојила је другу награду 2014, 2015. и 2017. године, потом, трећу награду 2016. и 2019. године, док јој је 2015. године  на Међународном сусрету флаутиста „Тахир Куленовић“, најстаријем међународном такмичењу флауте на Балкану, припала друга награда. Члан је Музичке омладине Пожаревца.

Таленат за музику показала је на књижевно-духовној манифестацији „Костолачка жишка“, а у V разреду сe опробала и као рецитатор на Светосавској академији. Такође, као представник свог одељења, активно је учествовала у раду „Ђачког парламента“. 

Иза свих успеха Јане Димитрић стоје посвећеност, одлучан крактер и напоран и вредан рад. Али, оно што уистину краси Јанину личност јесу њена скромност и ненаметљивост. То су одлике великих људи. Јана Димитрић има све предиспозиције да то једнога дана и постане ако истраје на свом путу.