Јана Милорадовић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. По среди је девојка веселе природе, радознала и са јаком жељом да учи нове ствари из области које је занимају. Упорна је и свестрана, истрајна у својим жељама и постављеним циљевима. Највише воли природне науке, посебно хемију и молекуларну биологију о којима истаржује на интеренту, у научним часописима и стручној литератури. Тренутно је посебно занимају новине и научна достигнућа у генетичком инжењерингу и секвенцирању генома. Сматра да би у школи требало више да се учи општа култура и да се стичу знања која се могу применити у свакодневном животу. Потребно је, према Јани, више пажње посветити правопису, информатичкој писмености и вештини излагања.

Јана је чланица Менсе Србија. Од почетка гимназијских дана полазница је Истраживачке станице Петница на семинару хемије. Учествовала је на петничким конферницијама „Корак у науку“ на којима је представљала своје истраживачке радове који су објављени у „Петничким свескама“. Поред тема везаних за науку воли да чита о музици и о композиторима. Завршила је средњу музичку школу, вокално – инструметални смер – клавир. Као чланица школског хора прошле године је освојила другу награду на Републичком такмичењу. У слободно време дружи се са вршњацима, чита и гледа филмове и серије. Чита крими романе, трилере и мистерије, али и популарну науку и књиге попут „Ген“ и „Хаковање Дарвина“.

Професор математике и одељењски старешина Владан Гајић рекао је:

 – Јана Милорадовић је ученица која је врхунска у сваком смислу. Тиха, ненаметљива, скромна, вредна, одговорна, радознала, упорна. Када упознате Јану, схватите да је пред вама једна млада особа пред којом је блистава будућност. Одличне резултате постиже у апсолутно свим областима, а изузетне у оним областима које је посебно интересују. Сигуран сам да ће и у свом даљем образовању бити веома успешна. Осећам изузетну срећу и задовољство, јер сам био у прилици да сарађујем са ученицом каква је Јана.

Током гимназијских дана такмичила се на републичком нивоу из биологије, и српског језика и језичке културе на ком је освојила треће место. У наредном периоду очекују је оба ова такмичења, јер се и као матуранткиња изборила за пласман на највиши ранг такмичења у нашој земљи. Чланица је Лингвистичке секције са којом је два пута остварила прво место на Републичком такмичењу. Освојила је 2. место на литерарном конкурсу “Трагови српско-грчког пријатељства током времена“ и 1. место на књижевном конкурсу „Размишљам о свом језику”, у оквиру манифестације „Март – месец српског језика”. У циљу неговања културе сећања, као једна од представница школе, у септембру 2023. године, учествовала је у званичној церемонији обележавања 107 година искрцавања српсе војске на оствра Крф и Видо, као и 105 година од пробоја Солунског фронта.

Славица Јовановић, професорка српског језика и књижевности, рекла је: 

– За Јану Милорадовић је њен разредни старешина рекао да од почетка школовања у Гимназији није имала ниједну четворку у дневнику, већ све саме петице. Не треба бити тако савршен као Јана, осим уколико се то не постиже, као у њеном случају, са таквом лакоћом. Са том лакоћом Јана остварује изванредне резултате на такмичењима из српског језика у Тршићу, у Лингвистичкој секцији, на књижевним конкурсима у школи, али и шире, у целом округу. Такмичарски дух код ње није само пука амбиција, већ жеља да се буде виши и бољи, да се стално напредује. У њеном нежном бићу крије се супстрат победника и жеља да се разуме овај свет кроз синергију свих знања и умења (српски језик, књижевност, музика, биологија) које ова девојка поседује и дисциплина у којима се такмичи. Јана Милорадовић ће кроз свој победнички ген и природу склону поштовању и уважавању другога, са својим милим лицем девојчице за клавиром, освојити још многа знања.

Родитељи, Сања и Зоран, додају да је њихова ћерка неко коме дан почиње музиком. Истичу да обожава путовања и авантуре. Осим у лабораторији воли да експериментише и у кухињи и да им свима у породици прави слатка изненађења.  Добар је друг, одговорна и брижна сестра на коју млађи брат увек може да се ослони. Њени родитељи велика су јој подршка и неко ко Јани личним примером истиче важност стицања нових вештина и знања. Верују да ће она  својим ставом , упорношћу, трудом и интелигенцијом заслужити место у некој од светских научних институција.

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content