Јана Првуловић је матуранткиња природно-математичког смера. Реч је о девојци која је маштовита, насмејана, добар друг и скромна. Красе је и доброта, тачност, елоквентоност и тврдоглавост. Јана воли да упознаје личности кроз њихову уметност, било књижевну или ликовну, јер сматра да сви имају нешто карактеристично што их индивидуализује. Посебно се интерсеује за ликовну уметност јер она пружа слободу изражавања и стварања,  затим за књижевност, јер обожава да чита и, коначно, за биологију због нeтакнуте природе и лепоте диверзитета. Поред наведених области Јана воли и информатику и француски језик.

Јана воли да учи у друштву, када је окружена пријатељима са којима размењује мишљења и коментаришући неку нову област или тему. Најзадовољнија је када види да је списак обавеза цео прецртан, завршен. Увек учи са одређеним циљем, а посебно је на учење мотивише када је садржај визуелно складан и ,,леп за око“.

Професорка ликовне културе, Катарина Вукашиновић, рекла је о Јани:

Јана Првуловић је показала изузетне резултате током школовања у Пожаревачкој гимназији из области ликовног стваралаштва. Она марљиво прати ликовне конкурсе, на којима углавном осваја прве награде. Врло је присутна у ликовном животу наше школе и њен мотив за стваралаштво нису награде или сама такмичења, иако се претходне године пласирала међу првих десет у Србији. Њен визуелни израз потиче из најискреније потребе да проспе свој таленат свима нама на дар. Многим врлинама могу описати Јану Првуловић, али бих истакла чистоту њеног духа, искреност и меру у свему. Са поносом ишчекујем да видим како њена дела обликују неке нове светове.

Током гимназијских дана Јана је била члан ликовне секције и учествовала је на свим колонијама које су организоване поводом Дана школе. Њене слике и њен рад лако се препознају и уочавају. Аутентичан је и свој. На републичкој смотри, поводом педесетог Ђачког Вуковог сабора у Тршићу освојила је друго место и њен рад је као један од десет најбољих у држави изложен на Саборишту. Учествовала је и на бројним изложбама у Пожаревцу и Београду.

Тренутно учествује у пројекту „Erasmus+“, пројекту УН-а „Freedom to Learn 2” – Живот под водом – где је изложила своj рад на тему  „Загађење микропластиком“. У оквиру истог пројекта носилац је активности и дизајнер модела у области одрживе моде.

Професорка књижевности, Славица Јовановић рекла је о Јани: 

У одељењу амбициозних ђака, она је амбициозна и талентована оним даровима којима само Творац награђује. Бави се истраживачким радом у области фолклористике и културне историје свог завичаја. Јана је неко ко ради, као мрав у мравињаку, као пчела у цветњаку, са подједнаким жаром и усхићењем и увек новим изазовом као на почетку. Професори се осећају сигурним са ђацима попут Јане, они осећају да њихов професорски труд није био узалудан и да увек постоји тај ехо њиховог рада.

Осим што је уметност заокупља, Јана ужива и у дружењу и шетњама са сестром Даницом, пријатељима и породицом, да одмара уз музику или серију. Велики је колекционар. Сакупља салвете, шкољке, маркице и етикете. Има хербаријум и инсектаријум који редовно одржава и  допуњује. Одувек је волела инсекте и животиње и није имала страх да их додирне или узме у руке, и није случајно што је прва реч коју је изговорила била буба.

Себе види као особу која ће уз доста труда и напора успети да оствари своје циљеве. 

Весна Милић, професорка књижевности и српског језика Јани је посветила стихове: „Јани, „оној која је светлост“.

Иако се све уротило,

сијаш, дивна утехо, надо.

Да, педесет за тебе речи,

само толико места,

но, ни то те не пречи,

јер одавно јеси,

Светло…

Светли…!“

У организацији Филолошког факултета у Београду и Научно-образовно-културуног центра ,,Вук Караџић” у Тршићу, Јана је похађала семинар србистике, из ког је произашао и научно-истраживачки рад који ће бити објављен у Зборнику НОКЦ.

Прати све емисије на ID телевизији што указује да јој мистерије и начин размишљања о њима такође нису страни. Посећује сајт https://stars.chromeexperiments.com/

-Пожаревачка гимназија ме је спојила са много људи, мојим пријатељима. Професори су, поред пренесеног знања, видели у мени потенцијал и указали ми на доста прилика које се не дешавају често и захвална сам им на томе, рекла је Јана о својој школи.

Јанини родитељи, Дејан и Христина Првуловић, подржавају је у њеним подухватима и кажу да свему што ради приступа озбиљно и посвећено, одради то до краја и како треба. Упорним и преданим радом испуњава своје циљеве. Чак и кад не иде све по плану, она не одустаје. 

Марија Костић, школски педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content