2020-01-06T10:26:52+01:00 6. јануара, 2020. 10:26 |

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ЉУБИЧЕВО“: На узлазној линији развоја

Пожаревачко Јавно предузеће „Љубичево“ наставља са трендом успешног, домаћинског пословања и 2019. годину завршило је са позитивним билансом. У претходном периоду град Пожаревац и Република Србија уложили су око 70 милиона динара у реконструкцију две штале, мањежа, изградњу лавиринта, поплочавање пешачких стаза, постављање нове расвете, клупа и мобилијара. Уређењем Ергеле повећао се и број туриста, тако да је у 2019. години остварено 4.500 организованих посета, што је за 50 одсто више у односу на претходну годину.


-Настојаћемо да останемо на узлазној линији развоја и да наставимо да унапређујемо услове, као и туристичке садржаје, како би се, убрзо,  вратили на пут старе славе. Ове године није било већих инвестиција сем за редовно пословање које субвенционише град. Купили смо две тракторске приколице, прскалицу и једну велику ролобалирку за сено, тако да смо се, када је у питању возни парк, у потпуности опремили. У претходном периоду набавили смо три нова трактора и све неопходне прикључне машине, тако да комплетну пољопривредну производњу самостално обављамо, каже директор ЈП „Љубичево“ Мирко Стојановић.

Мирко Стојановић

На имању ЈП „Љубичево“ обрађује се 256 хектара, на којима су заступљени пшеница, овас, кукуруз и луцерка. Ове године од тржишних вишкова остварен је приход од око 18 милиона динара. Род семенске пшенице износио је 272.000 килограма,  произведена је за познатог купца и њена цена је за 15 одсто виша од вредности меркантилне пшенице. Поред тога, произведено је и 80.000 тона овса који се користи за исхрану коња, 1.050.000 килограма кукуруза и 195.000 килограма детелине, чији су вишкови такође продати на тржишту.

У Ергели „Љубичево“ тренутно се налази педесетак коња, међу којима двадесет галопера у тркачкој штали и 18 ждребних кобила, тако да се у 2020. години могу очекивати бољи резултати на тркачким стазама широм Србије.

-С обзиром на то да имамо укупно 23 кобиле, ждребност од 75 одсто представља завидан резултат у репродукцији, а то смо постигли побољшањем општих услова, почевши од исхране, преко неге и смештаја грла. Наравно, повећањем броја ждребади на Ергели можемо очекивати и боље спортске резултате. Ове године остварили смо неколико запажених резултата на хиподромима у Шапцу, Београду и Пожаревцу, међутим тек од наредне године надамо се озбиљнијим пласманима, најављује Стојановић и истиче да је још много планова и визија развоја кроз уређење и градњу смештајних капацитета, проширење и реконструкцију кафића и сувенирнице и још спортско – рекреативних садржаја намењених туристима.

                                                                                                          Д.Динић