Омладини ЈАЗАС-а у Пожаревцу су, у оквиру конкурса намењеног удружењима грађана и невладиним организацијама, који је расписала локална самоуправа, одобрена средства за реализацију пројекта „Знам шта хоћу, дрогу нећу!“. Пројекат се спроводи у партнерству са Заводом за јавно здравље и Удружењем грађана „Арт дистрикт“ са циљем подизања свести о ризицима који угрожавају здравље деце и младих у периоду адолесценције.  Путем интерактивних вежби које подстичу сарадњу и предавања која имају  задатак да допринесу унапређењу квалитета живота младих у  Пожаревцу превенирају се ризична понашања и злоупотребе психоактивних супстанци.

            У периоду од 5. до 9. новембра ученици средњих школа у Пожаревцу прошли су обуку за вршњачке едукаторе, након чега ће стечено знање моћи да пренесу својим вршњацима.

            Зоран Јовић, генерални секретар пожаревачког ЈАЗАС-а, рекао је у изјави за медије да након обуке за вршњачке едукаторе следи дводневни семинар намењен просветним радницима који ће се опробати у радионицама намењених практичној реализацији са младима.

            Најчешћа питања која средњошколци постављају у оквиру реализације пројекта „Знам шта хоћу, дрогу нећу“, према наводима Небојше Ђурасовића из новосадског Удружења „Превент“, односе се на коришћење психоактивних супстанци које се често помињу у медијима, које су нове и непознате. Из тог разлога важно је да млади стекну самопоуздање, знање и вештине како би на ову тему самостално могли да организују радионице у школама.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content