2018-05-29T23:35:39+02:00 29. маја, 2018. 23:35 |

Једанаеста „Костолачка жишка“

Под покровитељством Градске општине Костолац, у порти цркве Св. Максима Исповедника у Костолцу, одржани су једанаести Књижевно – духовни сусрети „Костолачка жишка“.Први дан је као и увек био резервисан за децу. Под насловом „Развигори Мајдана“, пред бројном публиком представили су се ученици ОШ„Јован Цвијић“ из Костолца,  награђени рецитатори, као и песници Љубисав Грујић Груја, Слађана Стошић, Зоран Стојићевић Рикардо и Мира Радиновић. У програму су учествовали ученици костолачког одељења Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, дечији фолклорни ансамбл КУД-а „Костолац“ и Балетски студио „Амадеус“.

 


Други дан је био резервисан за представљање књиге протојереја Александра Михаиловића „Непоновљива поновљивост“ о којој су говорили свештеник Дејан Лазаров и професорка књижевности Славица Јовановић. Модератор је била СлавицаПејовић.

На сам дан Свете браће Ћирила и Методија, након свете литургије, сечен је славски колач Клуба љубитеља књиге „Мајдан“. Колачар је ове године била песникиња Лидија Маловић која је ову дужност предала песнику Зорану Стојићевићу Рикарду. Тог данаје у цркви организована и изложба УЛУК „Арт“ и фонда Културно спортског центра.

Веома успешно организован је и округли сто на тему „Духовна поезија данас“ на коме су учествовали Радомир Андрић, председник УК Србије, др Јован Јањић културолог и књижевник, ЉубишаЂидић , књижевник , протојереј Александар Михаиловић, публициста, песник и књижевник Душко Новаковић  икњижевник из Пожаревца Милисав Миленковић.

Посебан догађај овогодишњих књижевно -духовних сусрета, било је сађење Хиландарске лозе , дарО за обнову Цркве Милентије.

Завршни програм ове манифестације назван је као и ранијих година „Азбуковање духа“ Беседио је протојереј Александар Михаиловић, а учествовали: Радомир Андрић, Николај, Петја Шопов и Петер Азурбедин из Бугарске, Љиљана Црнић, Зорица Митић, Љубиша Ђидић, Душко Новаковић, Милисав Миленковић, Славица Јовановић, Јеремија Лазаревић, Војкан Ивковић, Зоран Стојићевић Рикардо, Верослава Малешевић, Драгана Ж.Николић, Милан Цековић, Александра Вујичић, Лидија Маловић, Славица Пејовић.У програму су учествовали професори и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.