2020-09-09T19:52:09+02:00 10. септембра, 2020. 07:00 |

Једрење на Дунаву у голубачкој туристичкој понуди

Голубац je већ три деценије прави  српски центар за спортове на води, посебно за једрење. Дунав код Голупца широк је око седам километара, а ветрови скоро никад не престају што ствара  идеалне услове за развој једриличарства, па у току године Једриличарски савез Србије, који има свој центар у овој општини,  организује разна такмичења као и школу једрења.


Једриличарски центар налази се на најширем делу Дунава на улазу у голубачку клисуру, а   Голубац  омогућава  одличне услове за боравак једриличара и смештај већег броја спортских једрилица. У Центру се организовано спроводе тренажни процеси у свим олимпијским класама једрилица под стручним надзором  тренера.

Једриличарски клуб Голубац  формиран је деведесетих година прошлог века, а обновио је рад у 2010.години.

Александар Илић

-Имамо десетак девојчица које се такмиче у класи Оптимист, клуб поседује седам једрилица из класе Оптимист и једну једрилицу из класе 47. Сва деца која крену у школу у први разред и која желе да се баве једрењем могу се јавити клубу, па сваке године добијамо нове малишане које обучавамо да једре. Школа једрења траје од почетка марта па до краја октобра, клуб учествује на разним такмичењима у Србији и домаћин је овде у Голупцу где се годишње одржавају три првенства, државно и Куп Голупца уз учешће око стотину једрилица различитих класа. Поред Голупца наш клуб учествује на такмичењима у разним местима у којима се одржавају државна првенства као што су Београд, Палић и Доњи Милановац, каже тренер у Једриличарском клубу Голубац Александар Илић.

Центар је у могућности да буде и домаћин великих међународних једриличарских регата јер располаже одличном инфраструктуром, а регатно поље задовољава међународне стандарде.

– Ако неко хоће да се опроба у једрењу мора прво да се јави Туристичкој организацији Голубац, а после Клуб преузима даљи рад и обуку. Најпре се на копну учи  основама управљања једрилицом, а када је ветар слабији почетници са тренерима излазе на воду једрилицом. Када је једриличар сигуран и савладао обуку може сам сести у једрилицу и отиснути се на Дунав, објаснио је Илић.

Љ.Настасијевић