2020-09-15T09:27:02+02:00 15. септембра, 2020. 09:20 |

Једриличарство: Државно првенство и Куп Голупца

У организацији Једриличарског клуба Голубац и Једриличарског савеза Србије у Голупцу je  одржана  регата за све класе Куп Голупца и првенство Србије у једрењу на води  на коме су  учествовале 102 једрилице из 12 клубова.                      Дунав код Голупца представља једно од најбољих регатних поља у Србији. Ова подунавска општина има значајне природне и друге ресурсе, а посебно има перспективу у области туризма и у спортова на води.


Одлуком Општинског штаба за ванредне ситуације Општине Голубац државно првенство  и Куп Голупца у једрењу одржава се уз поштовања мера Владе Србије и Кризног штаба о заштити од Ковида-19.

Небојша Мијовић

-Ако вам кажем да Голубац недељно посети око 10 хиљада гостију онда лако можете израчунати колико је у последња три месеца посетило наш град. На нивоу општинског штаба за ванредне ситуације дали смо упуства организаторима првенства да поштују мере заштите од пандемије корона вируса . Надам се да неће бити никаквих проблема и да ће такмичење протећи без последица по здравље такмичара, каже председник општине др Небојша Мијовић.

У туристичкој понуди општине Голубац биће нова плажа на Дунаву и нови хотел који ће се градити на простору Доње марине.

 – У завршници смо  разговора и обезбеђивања услова за изградњу једног хотела, реч је о једном нашем озбиљном инвеститору који ће градити хотел на Доњој марини и очекујем да ће радови почети крајем ове године, додао је др Мијовић.

Једриличарски клуб Голубац домаћин је два државна првенства.

-У једриличарски савез Србије по календару уписано је пет регата у коефицијенту 1,7 и то су највиши коефицијенти. Једна регата одржава се на Палићу, две се одржавају у Голупцу због повољних услова, затим у Доњем Милановцу и Земуну. Због пандемије Ковида-19 одржана је само регата на Палићу, две се одржавају у Голупцу, а у Доњем Милановцу се ове године највероватније неће одржати, истиче  председник ЈК Голубац Војислав Ивић.

Једриличарски клуб Голубац окупља девојчице које воле једрење, марљиво тренирају и освајају медаље на такмичењима у Голупцу и  у другим местима где се одржавају регате. У оквиру клуба постоји и школа једрења, што доприноси већем интересовању младих да се баве једрењем, јер  у Голупцу имају све услове за бављење овим спортом.

-Имамо десет девојчица које једре у класи Оптимист. Прошлог викенда имали смо први пут имали девојчицу која је једрила у класи Ласер  4,7 тако да смо такмичење подигли на један виши ниво, каже тренер ЈК Голубац Александар Илић.

Захваљујући природним и другим ресурсима Голубац има добре услове за развој спортова на води, а велики допринос у томе пружа Једриличарски клуб Голубац који постоји у оквиру Једриличарског савеза Србије, који има свој Једриличарски центар у овом граду на Дунаву у коме се одржавају разна државна и балканска првенства у једрењу на води.