2019-05-20T08:26:00+02:00 20. маја, 2019. 08:26 |

Јефимија Боројевић

Јефимија Боројевић  је матуранткиња природно – математичког  смера у Пожаревачкој гимназији. Током школовања истакла се  активним радом у Секцији за елктронику и примењену физику, прво као члан, а у овој години је главни координатор те секције. Изучава и ради на lego mindstorms роботима. Учествовала је на радионици Роботике која се одржавала у Народној библиотеци у Пожаревцу. Омиљени предмет јој је  физика.

-Физика јесте природна наука која изучава хармонију неживе природе. У физици ме задивљује то што је оне наука у којој од истог значаја имају чуло вида, слуха као и моторичке способности. Појаве које она изучава се могу визуализовати и најчешће се овим предметом може доћи до закључка практичним радом, а не само ишчитавањем. Она је уједињење природе и технике које су, по мом мишљењу, симбол будућности, каже Јефимија.

„Јефимија Боројевић је изузетно креативна, вредна, коректна, упорна и одговорна ученица. Веома је посвећена раду на пројектима у оквиру  Секције примењене физике и електронике (роботика) Пожаревачке гимназије. Посебно се истиче као координаторка и организаторка активности. Учествовала је на јавним промотивним часовима физике који су организовани у циљу пријема нових чланова секције. У новембру 2018. године Јефимија успешно примењује вршњачку едукацију са акцентом на интерактивном и демонстрационом учењу у оквиру ваннаставнх активности. Даје свој допринос догађају под називом „Певамо божићне песме на страним језицима“ у виду два робота који су увесељавали наше распеване ђаке и запослене. Активно је учествовала у пројекту „Роботика“ који је реализован у сарадњи са  Народном библиотеком „Илија М. Петровић“ у  Пожаревцу. Веома је заинтересована за нове технологије, а посебно роботику, тако да се на крају школовања одлучила да одбрани матурски рад из физике „Хуманоидни роботи – саставни део човековог живота“. Задовољство је сарађивати са Јефимијом и желим јој успехе у животу и будућем раду“.      

     Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике

Воли још и биологију и ликовну културу. Учествовала је на такмичењу из биологије и  на републичкој смотри ђачких ликовних радова средњих школа. Полазник је ликовне колоније калиграфије и активна у пројекту Мural.pdf које је одржала организација АртДистрикт чији је члан. Посвећена је читању тако да је од пожаревачке Народне библиотеке добила награду за највише прочитаних књига у 2018. години. Омиљене личности представила нам је на следећи начин:

-Волела би да упознам Михајла Пупина, човека који ме је поред својих изума одушевио својим карактером и сналажљивошћу у непознатим ситуацијама које доноси живот; мог омиљеног писца Карла Маја који је оживео природу и културу дивљег запад пред мојим очима и који ми је омогућио да откријем шта су прави храбри поступци које човек може да чини за оне до којих му је стало и које воли и Волт Дизнија без чијег света мој живот не би био исти.

Највише воли да учи тако да на основу задатог материјала, података, тј. онога што њена „чула упију како видом тако и слухом“ сама дође до закључака о задатој теми. Највећу подршку јој пружа породица за коју каже да је  оформила њена интересовања – отац у техници, мајка у ликовној уметности.

Желела би да се бави роботиком, али и да поред тога усавршава своје знање и у другим гранама науке и уметности.

„Јефимија има велики интелектуални дар удружен са много других особина које, као нека врста унутрашњег ритма, утичу на опажање и начин мишљења и чине врло осетљиву и фино уравнотежену хармонију. Аргументовано објашњава друштвено-економске карактеристике уз које је развила себе у слободну и независну личност“.

                                                                                               Предраг Кордић, професор географије

Пожаревачку гимназију доживљава на следећи начин:

-Стубови ове школе јесу професори који својом коректним ставовима и разумевању према ђацима и нашим потребама дају добру основу за даље школовање. Атмосферу, која је увек пријатна, улепшавају разне манифестације током године које ученицима пружају могућност да изразе своју креативност и науче нешто ново ван школског садржаја. Ова школа пружа лепа искуства која се вечно памте.

Живкица Ђорђевић, педагог