За Туристичку организацију Града Пожаревца, 2018. година, имајући у виду број освојених награда, укупно 17, може се рећи да је била најуспешнија до сада. Кроз презентацију туристичких потенцијала овог краја, ТОП је учествовала на многобројним сајмовима у Србији, између осталог у Нишу, Београду, Новом Саду, Крушевцу, Лесковцу, Крагујевцу, али и у Москви, представивши се тако и на руском тржишту, које се показало врло заинтересовано за сарадњу.

ВЕЛИКИ БРОЈ НАГРАДА У НОВОМ САДУ

            Јелена Вуказић, директорка Туристичке организације истиче да је највећи број награда ове године освојен на Сајму туризма у Новом Саду.

-За разлику од 2017. када је Туристичка организација освојила пет Великих златних медаља и један Велики пехар, 2018. јој је припало осам Великих златних медаља и Велики пехар. Медаље су додељене за организацију Љубичевских коњичких игара, као и за учешће у организацији 24. Лимес конгреса, чији је главни организатор био Археолошки институт. Велика златна медаља припала је за обележавање 300 година од Пожаревачког мира, у организацији Народног музеја, уз подршку Града. Награде су уследиле и у категорији манифестационог туризма који представља окосницу развоја Пожаревца, као и за унапређење туристичке инфраструктуре. Не заборавимо да се већ три године активно ради на уређивању Хиподрома и Ергеле „Љубичево“. Златну медаљу Туристичка организација је добила и за промовисање славних Пожаревљана у циљу популаризације туризма. Главна награда, пехар Новосадског сајма заслужили смо за унапређење туристичких садржаја и атрактивност, истиче Јелена Вуказић.

            У Туристичкој организацији поносни су и на награде освојене у Крушевцу на 14. Фестивалу туристичких публикација под називом „Кофер слова“. Освојено је пет признања: специјално признање за дизајн, Златни кофер за вишелисну туристичку публикацију до 50 страна, два Сребрна кофера за туристичку мапу Града Пожаревца и аудиовидео публикацију и Бронзани кофер за једнолисну туристичку публикацију.

            Из Лесковца, са 11. Међународне изложбе сувенира и туристичких публикација  стигле су две награде. У категорији -Туристичка мапа- освојено је друго место за мапу Града, а у категорији –видеопубликација- друго место за промотивни спот 55. ЉКИ. Туристичка организација Града Пожаревца наступала је и на крагујевачком Сајму у оквиру пројекта „Бисери Источне Србије“, чији је покровитељ Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Осим, Пожаревца, наступили су и туристичке организације Великог Градишта, Голупца, Мајданпека, Кладова, Неготина, као и Национални парк „Ђердап“. Овом приликом представљени су посебна заједничка публикација, као и промо филм, који поред туристичке понуде представља и угоститељске објекте и туристичке агенције. Једна од тих агенција бави се и здравственим туризмом. Пројектом „Бисери Источне Србије“ приближавамо се идеји формирања регионалне туристичке организације. Поента је у обједињеној туристичкој понуди.

ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ ЉУБИЧЕВСКИМ КОЊИЧКИМ ИГРАМА

            Круна свих овогодишњих признања свакако је признање „Туристички цвет“, награда коју традиционално додељује Туристичка организација Србије. Ово је признање за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга, као и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма. Граду Пожаревцу ова награда припала је за најбољу туристичку манифестацију, Љубичевске коњичке игре. У директној конкуренцији, осим Пожаревца биле су Лесковачка роштиљијада и деспотовачка манифестација „Џаст аут“. Важно је рећи да се већ три године, ЉКИ налазе у топ пет манифестација за освајање Туристичког цвета. Директорка напомиње да ће се на подизању квалитета Љубичевских коњичких игара радити и убудуће.

Туристичка сигнализација

На територији Града Пожаревца, укључујући и Костолац, делимично је реализован пројекат постављања туристичке сигнализације. Следи, међутим, допуна овог пројекта, односно отклањање евентуалних пропуста и недостатака. Важно је да туристичком сигнализацијом буду покривени сви путни правци, посебно на улазу у Пожаревац.

 

-Фонд награда Љубичевских коњичких игара се повећава. Куп Љубичева, као главна галопска трка на ЉКИ ове године имала је фонд од 2 милиона динара. Укупан фонд ЉКИ је износио 8 милиона и 100 хиљада динара, захваљујући коме смо привукли све учеснике и скоро угасили Балканско такмичење у прескакању препона. Прошле године такмичило се 28 грла из иностранства, а ове 32. Морам да кажем да ЉКИ сада, са пуним правом носе префикс међународних. Оно што је јако важно напоменути јесте да је значај ове манифестације препознат и од стране председника Србије Александра Вучића, који је покровитељ ЉКИ већ две године уназад. Наглашавам да подизање квалитета музичког програма и подизање фонда награда, привлачи и спонзоре. Тако већ две године  за спонзора ЉКИ имамо Апатинску пивару, којој се ове године придружила и Компанија „Бамби“. Награда „Туристички цвет“ нам показује да смо на добром путу и да тако треба наставити. Циљ нам је да одржимо тај ниво квалитета и да наредне ЉКИ буду још боље, рекла је директорка Вуказић и додала да је све ово резултат тимског рада кабинета градоначелника Банета Спасовића, локалне самоуправе и Туристичке организације Града Пожаревца. Подсећам да кабинет градоначелника не ради само на подизању квалитета програма већ и на осмишљавању визуелног изгледа Хиподрома, центра града током свечаног отварања ЉКИ…

Туристичка организација и Град Пожаревац већ раде на организацији наредних Љубичевских коњичких игара. Олакшавајућа околност је што се питање главне бине више не поставља јер је локална самоуправа, на основу пројекта прекограничне сарадње „Култура без граница“ обезбедила овај објекат.

Осим учешћа на сајмовима широм Србије и иностранства, Туристичка организација је током 2018. спроводила и своје редовне активности, као што је организација Међународног ускршњег етно фесативала, Фестивала цвећа, СФАС-а, Островаћког бећарца…

                                                                                                                                                                                         М.П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content