Годишње Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ на тржишту својим услугама остварује између 350 и 400 милиона динара. За функционисање овог јавног предузећа без кога тешко да би могао да се под нормалним околностима одвија свакодневни живот, оснивач, Град Пожаревац издваја највише до 20 одсто средстава. Та средства се издвајају за опремање јавног предузећа, набавку возила неопходних за рад  и оджавање јавне хигијене, како у Пожаревцу тако и у Костолцу.

Прошле године за потребе одлагања комуналног отпада из Буџетског фонда Града опредељено је око 20 милиона динара и набављено ново возило смећар носивости 15 тона. Такође, купљено је и 300 контејнера капацитета 1, 1 кубика и 30 великих контејнера од 7 кубика који су распоређени на јавном простору у оба града за прикупљање смећа. У Јавном комуналном предузећу најчешће апелују на кориснике услуга да чувају посуде за смеће и не убацују пепео са жаром – осим што им се продужава век трајања, штити се здравље радника и возила. Директор предузећа, Слободан Јовић каже да запослени на одношењу смећа имају јасна упутства да контејнере са ужареним пепелом не празне да не би угрозили ни себе ни возила:

           -Апели које стално упућујемо преко медија полако доносе резултате и све је мање оних корисника који убацивањем жара уништавају контејнере. Ипак, дешава се, а наши радници имају упутство да када примете да има жара не празне такве судове да не би угрозили ни своје здравље ни запалили  возила што се такође раније дешавало.

                                             Висок степен наплате

     Слободан Јовић

           Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ има висок ниво наплате својих услуга. Корисници у Пожаревцу измирују редовно своје обавезе и у предузећу су задовољни динамиком и уредношћу плаћања рачуна за изношење смећа, гробљанске услуге и пијачнине од закупаца.

           Рачуни за изношење смећа се од прошлог месеца шаљу корисницима поштом јер је престала да ради инкасантска служба због рационализације броја запослених. То ће нешто успорити наплату, али неће утицати на висину прихода, сматрају у предузећу. Рачуни за изношења смећа који се издају месечно, могу да се плаћају уплатницама преко поштанске службе или банака. Ипак, Пожаревљани се и даље најрадије одлучују да рачуне плаћају директно на шалтеру ЈКП „Комуналне службе“ који се налази у згради дирекције предузећа. Директор Слободан Јовић каже да простор благајне где се врши наплата свих услуга за сада није најадекватније опремљен, али и да ће се у наредном периоду и о томе повести рачуна.

 

      84 МИЛИОНА ЗА НОВА ВОЗИЛА

           Буџетом Града Пожаревца за 2018. годину предвиђено је да се за Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ из Фонда за заштиту животне средине издвоји 84 милиона.Овим средстима наставиће се опремање предузећа новом механизацијом пре свега за јавну хигијену. Планирано је да се купе два нова возила цистерне за прање улица и контејнера и возило смећар – подизач. Тиме се стварају бољи условиза одржавање хигијене у условима када је комунално предузеће рационализацијом која је спроведена крајем прошле године остало без 57 радника:

           -Никада до сада, ниједне претходне године, толико пара није планирано за „Комуналне службе“ као ове, каже директор предузећа Слободан Јовић. То показује да су Град, Скупштина и градоначелник препознали улогу и значај нашег посла за нормално функционисање и потребу да се квалитетније обавља посао.

           Обим посла, без обзира на број радника према програму који одређује оснивач за „Комуналне службе“ остаје исти. Иако се предузеће опрема новом механизацијом, недостатак људи, пре свега ангажованих у јавној хигијени и даље је евидентан, потврђује директор Јовић. Рад је организован у три смене, а нема предаха ни за празнике.

Share.

Comments are closed.

Skip to content