pranje ulicaЈавна хигијена градова Пожаревац и Костолац је за Јавно предузеће „Комуналне службе“ које обавља и друге делатности попут управљања пијацама и одржавања зеленила и гробља, основни посао. Зато му се у овом предузећу, које годинама кубури са недостаком радника придаје посебан значај јер по ономе како они извршавају своје обавезе зависи и утисак који сами стичемо о граду и који стичу они који долазе у наш град. Свако годишње доба за овај јавни посао доноси одређене проблеме и тешкоће. Зими је велики проблем пепео који често пали контејнере, лети кварљив отпад непријатног мириса и високе температуре које могу да доведу до самозапаљивања градске депоније.

Slobodan Jovic         Врућина и иначе отежава рад на отвореном простору, а у Комуналном преузећу се ради даноноћно, у три смене, каже директор Слободан Јовић:

            -Уз проблеме које имамо са недостатком и здрављем радника управо у јавној хигијени, време је и годишњих одмора. Ипак се организујемо да све функционише како ваља, да одржимо квалитет и да не дође до застоја у чишћењу и одношењу смећа како у Пожаревцу тако и у Костолцу. Осим што редовно износимо смеће, током летњих месеци у делокругу нашег посла је и прање улица у Пожаревцу и Костолцу. То се редовно ради у ноћним сатима и користи се техничка вода.

            У пролеће је рапоређено 300 нових контејнера што уз солидан возни парк омогућава да се одношење смећа ради по утврђеном распореду у свим деловима града. По постојећој уредби смеће се сакупља и односи једанпут седмично, али има и изузетака од правила, каже Слободан Јовић:

            – Из центра Пожаревца 75 контејнера се празни три пута дневно. Морамо тако да радимо јер би у супротном град био затрпан смећем. Трошкове увећаног посла сноси само Јавно предузеће „Комуналне службе“.

   РЕКУЛТИВАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ

 

DSC_0017             Сво сакупљено смеће се носи и одлаже на градску депонију. До пре неколико година долазило је у току летњих месеци до самозапаљивања смећа што је стварало проблеме предузећу и грађанима који живе у близини. После набавке возила којим се сабија и равна и обавезне санације и рекултивације простора депоније „Јеремијино поље“, ситуација је боља. Средства за рекултивацују се обезбеђују делом из градске, а делом републичке касе.

            Због ограниченог капацитета пожаревачке депоније, не сакупља се смеће из 25 сеоских насеља . ЈКП „Комуналне службе“ има механизацију и возила којим би то могло да ради и – зарађује. О отварању нове депоније о којој се дуги низ година говори, одлучује локална самоуправа уз дозволе које на основу регулационих планова сагласност даје Република.

                                                                     Заједничка брига комуналаца и грађана

 

            У Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ апелују на Пожаревљане и све кориснике услуга да брига о јавној хигијени у граду буде заједничка. При томе нарочито да се више води рачуна о посудама за смеће попут корпи које су распоређене дуж централних улица и жардињера. У њих се убацује неадекватан и кабаст, често кућни отпад предвиђен за контејнере, који се тешко празни. Такође, из овог предузећа скрећу пажњу суграђанима да по парковским површинама и зеленилу не бацају и не остављају отпад. То се односи, кажу, како на градски парк тако и на пешачко острво на Тргу ослобођења, поготову што у тим деловима има довољно корпи за отпатке.

                                                                                           Одржавање гробља

 

             Једна од делатности која је поверена на управљање  Комуналном предузећу „Комуналне службе“ је и одржавање градских гробља. Тако ово комунално предузеће брине о одржавању три гробља. Поред Старог и Новог гробља у Пожаревцу ту је и градско гробље у Костолцу. Током 2016. године обављено је 650 сахрана, највише на Старом гробљу које се простире на 12, 5 хектара и заузима највећу површину. Укупно на сва три гробља има преко 10. 000 гробних места.

            Комунално предузеће је за ову врсту посла коју обавља, добро опремљено и обавеза им је да чисте комуникације и стазе између парцела и одржавају зелене површине. О гробним местима и споменицима брину власници. Власник губи право на гробно место ако 10 година не плати закуп.

Share.

Comments are closed.

Skip to content