Пролеће доноси нове, другачије радове за запослене у Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ у Пожаревцу и Костолцу. Од априла па до краја јесени, поред редовних послова прикупљања и одношења смећа, чишћења и прања улица и јавних површина, обавеза им је да одржавају зеленило. Пожаревачко комунално предузеће редовно уређује Спомен парк Чачалица. Све зелене травнате површине су покошене, уређено је украсно шибље, цвеће крај споменика је засађено.


Чачалица је доступна свима онима који део свог времена проводе на најпопуларнијем пожаревачком излетишту и месту за одмор и рекреацију. Родитељи овде доводе децу да би се на безбедном месту играла, такође, велики је број оних који воле да прошетају и да се надишу. Уосталом, Чачалицу и зову „плућа града“:

           -Наши радници, почев од пролећа па до краја јесени, каже директор „Комуналних служби“ Слободан Јовић,  редовно одржавају зеленило на Чачалици. Уредно се врши косидба јер је ово простор на коме Пожаревљани радо бораве.

           Упоредо са одржавањем Чачалице, радници Комуналног предузећа старају се и о парковским и међублоковским површинама у граду. Осим кошења траве у њиховој је надлежности садња и неговање цвећа. У претходних двадесетак дана, таква слика је била честа у централном градском парку, Тргу ослобођења и мањим зеленим површинама у граду укључујући и цветне алеје крај споменика на Чачалици.

 

Уређење гробља

 ЈКП „Комуналне службе“ задужено је и за управљање гробљима у Пожаревцу и Костолцу. Поред редовног одржавања стаза и зеленила, настоје и да набаве савременију опрему, возила и мобилијар. На старом гробљу у Пожаревцу, испред капеле, пред летњу сезону постављене су клупе и тенда као заштита од сунца.

 

                                            ЈАВНИ РАДОВИ

           Осим Чачалице као највеће зелене површине у граду, комуналци се старају и о одржавању прилазних путева Пожаревцу. Због изгледа и безбедности у саобраћају, коси се трава и коров крај путева:

           – Ми смо огледало града, каже директор Јовић. Сви они који стижу у Пожаревац, утисак о њему стичу на основу онога што смо урадили, или нисмо уредили. Чист и уређен град је наша одговорност и ми настојимо у складу са могућностима да то радимо редовно и квалитетно.

                    Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ успева да испуни поверене задатке на чишћењу и уређењу града уз сталне напоре да одржи ритам што није лако, јер је број запослених 172 у свим службама. Добром организацијом настоје да надокнаде мањак радника пре свега на пословима јавне хигијене и одржавања зеленила. У мају, потврдио је директор Слободан Јовић, очекују „појачање“ од 10 нових радника које ће Национална служба за запошљавање  ангажовати преко програма јавних радова у овом предузећу. Поред тога настоје, да набавком нове механизације, надоместе мањак радне снаге. Из буџета Града Пожаревца за ову намену ове године биће издвојена 84 милиона динара.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content