Подела нових канти за одлагање смећа почела је почетком априла у Пожаревцу и Костолцу. Преузимање канти обавља се по позиву и утврђеном распореду у Рециклажном центру ЈКП „Комуналне службе“, крај бувље пијаце на Лучичком путу, а у Костолцу у седишту Радне јединице. За индивидуална домаћинства у Пожаревцу набављено је укупно 9.500, а у Костолцу 1.500 посуда.

За куповину канти за смеће Град Пожаревац је из буџетског фонда за заштиту животне средине издвојио 27 милиона динара.

            Канте се преузимају лично уз обавештење које корисник заједно са плаћеним рачуном за смеће и  личном картом на увид треба да покаже:

Прво делимо домаћинствима у централним месним заједницама: Булевар, Браћа Вујовић, Ћеба и Парк. До сада смо поделили око 4 000 канти.  Динамика  је одређена и како иде, подела би требало да се заврши у наредних месец и по до два, свим нашим корисницима, каже Слободан Јовић, директор ЈКП „Комуналне службе“.

            Одлагање смећа у неодговарајуће посуде представљало је проблем радницима Комуналног предузећа при изношењу због тежине, али и расипања. Међутим, један од проблема који прати овај посао, и даље остаје:

-Нове канте су пластичне и у суштини нису за одлагање пепела који се још жари, јер би се палиле и топиле. Зато корисници у њих треба да одлажу само охлађени пепео, пепео који још тиња прави штету, корисници ће остати без канти, а ЈКП „Комуналне службе“ за последицу може да има штету од паљења возила која односе смеће, а која су веома скупа. Цена ових возила креће се око 100.000 евра и зато апелујемо на кориснике да воде рачуна, и то не само због машина, већ и наших људи који тако могу да буду повређени, додаје Јовић.

  НЕДОВОЉАН БРОЈ РАДНИКА

После зимске сезоне, за запослене у Комуналном предузећу креће и нови посао око одржавања зеленила и цветних површина. Управо почетком пролећа евидентан је недостатак радника. У овом предузећу у ситуацији када је стопиран пријем нових радника, решење виде у ангажовању незапослених преко програма јавних радова за који Град издваја средства из годишњег буџета, прецизира Слободан Јовић:

Очекујемо да Град врло брзо за потребе јавних радова обезбеди средства за још двадесетак људи за рад у Јавном комуналном предузећу. За то је из буџета Града издвојено 10 милиона динара и сматрам да ово предузеће има приоритет у односу на све друге. Због природе али и значаја посла који обављају има пуно здравствено угрожених радника, а ни старосна структура нам не иде у прилог. Број радника је недовољан за обим посла који се обавља. Шире се површине на којима се одржава хигијена, зеленило, а смањује се број радника. Зато Град као оснивач треба да покаже више обзира према овом послу и ангажује, макар преко јавних радова, још двадесетак људи у летењем периоду како би могли да испунимо све своје обавезе према грађанима и граду, на време и квалитетно.

Иначе, пожаревачко Јавно комунално предузеће је почело након зимског периода да пере улице. За тај део посла јавне хигијене ангажоване су три цистерне у Пожаревцу и Костолцу. Прање улица се обавља у ноћним сатима.

                                                                                                                Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content