Седиште ЈКП Комуналне службе у Југ                                 Богдановој улици

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ у зимски период рада ушло је потпуно опремљено механизацијом неопходном за чишћење, сакупљање, одношење и депоновање смећа. Ове године набављено је и 200 нових контејнера којима су замењени стари и оштећени. Посао у ово доба године за раднике у јавној хигијени итекако постаје тежи. Осим са хладноћом суочавају се и са новим отпадом који није безопасан и претња је пре свега за њих, али и посуде које свакодневно празне и возила којим га односе. Наравно, реч је о пепелу који се несагорео избацује у контејнере и наставља да тиња палећи други отпад. Ужарени пепео оштећује контејнере и возила којим се односи до депоније.

             Годинама уназад из овог јавног предузећа апелују на кориснике да сачекају да пепео догори и охлади се пре него што заврши у посуди коју комуналци треба да испразне. Када апел не помаже, проблем се решава на други начин – радници имају препоруку да контејнере који се „пуше“, односно у којима још сагорева, пепео не празне да не би угрозили себе и возила.

             Смеће се, иначе износи по тачно утврђеном распореду. У периферним деловима града где и има највише ложења па према томе и највише баченог пепела, канте и контејнери се празне једанпут недељно. Ако због жара то не може да се учини, посуде чекају до следеће седмице како је по распореду утврђено.

                          ВИШАК ИЛИ МАЊАК РАДНИКА?

 

             Болна тема о којој се ове јесени у „Комуналним службама“ разговара је вишак запослених. По Одлуци Владе Србије коју је потврдила и Скупштина града Пожаревца, у овом предузећу их је 33:

             -Није једноставно одлучити ко да остане без посла у данашње време, каже директор Слободан Јовић. За већину породица запослених овде, плата је једини извор прихода. Пошто то морамо да урадимо у наредних неколико месеци, настојимо да нађемо најбезболнија решења. Простор тражимо у заједничким службама пошто ионако имамо мањак радника у основној делатности, јавној хигијени. Обим посла се ту не смањује, у зимском периоду је и теже и као да се заборавља да се овде ради у три смене и да су људи изложени свим временским условима, да често побољевају, да је старосна структура лоша. Морамо да смањимо број извршилаца, а површине које одржавамо и чистимо остају исте што нас доводи у немогућу ситуацију. При томе настојимо да подигнемо квалитет рада јер то сви од нас очекују.

                                        Прославили Митровдан

              Обредом резања колача уз саслужење Његовог преосвештенства епископа Браничевског господина Игнатија, у Саборној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила запослени у пожаревачком Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“ прославили су славу Светог Димитрија – Митровдан. Дужност колачара у наредној години Слободану Мишићу предао је овогодишњи колачар Војкан Цакић.

 

             На крају, Слободан Јовић каже да „Комуналне службе“ раде у интересу града и грађана, да предузеће постоји да би омогућило неометан и организован живот, али и да очекује да Пожаревљани имају разумевања и поштовања за њихов рад и проблеме са којима се суочавају.

Share.

Comments are closed.

Skip to content