Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Пожаревац може се у години којa je ya nama похвалити новинама које су донеле значајне помаке у градском животу. Посла, али ни идеја, није мањкало, може се закључити на основу подужег списка испод кога се подвлачи црта и креће у нову 2019. годину.

Радило се на више пројеката, неки од њих су завршени са 2018, док се део преноси и у наредну, углавном због процедуралних  питања.

                                                            НЕМА ПОВЛАШЋЕНИХ

Почетак године обележила је куповина новог „паук“ возила  које је, подсећа директорка овог предузећа Марија Паповић, било неопходно, јер је старо дотрајало и у механичком и у лимаријском смислу. Стари „паук“ није могао  да подигне теже аутомобиле што је одавало утисак да постоје повлашћени када је у питању  уклањање непрописно паркираних аутомобила.

-Стари „паук“ заиста није могао да уклони луксузнија возила која су тежа, његов максимум био је подизање оних од 2 до 3 тоне. „Паркинг сервис“ је годинама уназад штедео за куповину новог „паука“, те је он купљен сопственим средствима, а коштао је 11 милиона и 900 хиљада динара. Ново „паук“ возило на даљини до око 7 метара може да подигне возила тешка до 3 тоне, а на удаљености од око 2 метра чак и возила тешка до 5 тона. Повлашћених нема, изричита је директорка Паповић.

ЈКП „Паркинг сервис“ је сада у могућности да уклањање непрописно паркираних  возила изврши два пута брже јер поседује „бриле“ које се каче за предње точкове непрописно паркираног возила и које омогућавају  да се, осим возила које је након уклањања подигнуто на платформу „паука“, још један аутомобил истовремено уклони са неадекватног места.

-Ово је веома значајно јер се дешавају хитни случајеви када је потребно реаговати на два места истовремено. На тај начин нови „паук“ је у великој мери допринео већој безбедности у саобраћају, додаје.

                                             БРОЈАЧИ- УШТЕДА ВРЕМЕНА

Да би остварило своју поменуту улогу ЈКП “Паркинг сервис“ током 2018. радило је на увођењу новина и на затвореним паркиралиштима. Бројачи слободних паркинг места су међу техничким помагалима које су пожаревачки возачи поздравили, јер им штеде драгоцено време у тражењу слободног паркинг места. У првој фази бројачи слободних паркинг места постављени су на две локације , на раскрсници улица Моше Пијаде и 15. октобар и у Дринској улици.

-На паркингу код Начелства веома често има слободних паркинг места, али га возачи безразложно избегавају, сматрајући да места нема јер је у непосредној близини Градске управе, Поште и школа, тако да смо одлучили да најпре усмеримо возаче на овај и паркинг код пијаце који је углавном „пунији“ до неких 14 часова, објашњава директорка ЈКП „Паркинг сервис“ Марија Паповић и додаје да ће се у другој фази радити на постављању бројача којим би се возачи обавештавали о броју  слободних паркинг места код Центра за културу.

-Бројачи ће највероватније бити постављени у близини Вишег суда како би се они који долазе из правца Аутобуске станице преусмерили или на паркинг код пијаце или код Центра за културу. Паркинг код Центра за културу има 70 паркинг места, налази се у самом центру града и такође на овом паркиралишту увек има слободних паркинг места, додаје директорка.

                                             ПАРКИНГ ГАРАЖА У 2019.ГОДИНИ

О пројекту јавне паркинг гараже прича се већ неко време, а жеља запослених у Паркинг сервису била је да она угледа светло дана већ у години коју приводимо крају. То је било неизводљиво због кашњења ребаланса буџета Града, те  ће овај пројекат сасвим сигурно бити приоритет предузећа током  наредне године.

– Ових дана кренило се са припремним радовима на подлози за постављање јавне монтажне паркинг гараже,  са којима се наставља одмах након празника, најављује Марија Паповић и напомиње да ће паркинг гаража бити домаће производње, прва таква у Србији, те да су у смислу набавке направљене уштеде. Гаража ће се налазити на паркингу  „Хотел Дунав“, на површини од 1500, квадрата, у два нивоа, приземље и спрат са укупним бројем паркинг места 142.

-С обзиром на то да је у претходне две године укинут велики број паркинг места на улицама због измена у режиму саобраћаја у централним градским улицама,  ту се пре свега мисли у Таковској и Лењиновој улици, паркинг гаража имаће велики значај у обезбеђивању новог паркинг простора.

Поред повећања паркинг капацитета изградњом гараже, на апел грађана и уз сагласност Града капацитети ће бити проширени у појединим градским улицама. Одмах након празника   Немањина, Ужичка, Југ Богданова, Вардарска, Братства и јединства и Његошева- други део, биће уведене у систем наплате чиме ће се паркинг капацитети на уличним паркиралиштима увећати за 80 места.

Са свим поменутим проширењима укупни капацитети   паркинг простора у граду, у односу на прошлу годину, биће повећани за око 20 процената.

Када је реч о непрописном паркирању на улицама и  његовом сузбијању као једном од основних послова Паркинг сервиса   ове године је реализована идеја постављања заштитних стубића на тротоарима са циљем сузбијања непрописног паркирања у улицама Чеде Васовића и Светосавској. Тротоари су на тај начин  ослобођени за пролазак пешака, а улице за несметано одвијање саобраћаја.  Ова акција биће настављена и у наредној години.

                                             БЛОКОВСКО  ПАРКИРАЊЕ

У Паркинг сервису најављују да ће у наредној години бити спроведен и пројекат блоковског паркирања. У првој фази биће обухваћени блокови зграда у улицама Чеде Васовића и Браничевски сквер. Проблем несавесно паркираних возача који се веома дуго паркирају на паркинг местима предвиђеним првенствено за станаре поменутих блокова биће решен увођењем другачије зоне наплате паркирања.

– Идеја је да се уведе нова, скупља зона наплате , при чему би се време паркирања ограничило на два сата. Цена сата била би скупља у односу на прву зону и затворене паркинге, како би се паркирани возачи који не живе у блоку приморали да након истека два сата изађу са тог паркинга. Станари већ сада имају повлашћене паркинг карте, али многи од њих немају слободно паркинг место, објашњава Паповић.

Иначе, у новој години цене се неће повећавати, постоје чак и тенденције да се  на затвореним паркиралиштима  уведу неке  јефтиније тарифе у поподневним  сатима, чиме би се додатно растеретиле улице.

                                             ИНВАЛИДСКА ПАРКИНГ МЕСТА

Новина ће бити и када је реч о инвалидским паркинг местима на којима је до сада и у првој и у другој зони било неограничено време паркирања. Тренутно „Паркинг сервис“ издаје стотинак инвалидских паркинг карата, за 23 инвалидска паркинг места у граду.

-Како би сви суграђани са посебним потребама могли да користе паркинг места предвиђена и усклађена са њиховим потребама време паркирања на овим паркинг местима биће ограничено на 3 сата у првој зони ( што је  у складу са Одлуком о јавним паркиралиштима Града). Овакав систем почеће са применом већ у првим месецима  наредне године о чему ће грађани бити благовремено обавештени.

                                             КЛУПЕ ЗА  МАМЕ И БЕБЕ

Пратећи сопствени осећај, али  и потребе грађана, запослени и менаџмент Паркинг сервиса показали су друшвену одговорност и мамама и бебама током ове године даровали две клупе за дојење и пресвлачење беба. Клупе, ручни рад запослених у овом предузећу, постављене су код Центра за културу, на дечијем игралишту и у љубичевској Ергели, где се млади родитељи углавном и окупљају. Осим естетског, клупе пре свега имају практичну сврху, а у 2019. планира се постављање још једне клупе на Чачалици.

Сумирајући пословну годину у Паркинг сервису имају разлога за задовољство, те  не мањка мотивације за нове изазове који их чекају већ након новогодишњих и божићних празника.

                                                                                                                                       Т.Р.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content