2019-10-31T09:18:10+01:00 31. октобра, 2019. 09:18 |

ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ Фабрика воде на Кључу

Након августовских и септембарских  прекида у водоснабдевању, у неким деловима града, у Пожаревцу, 17. октобра cистем је испражњен да би се поправио квар на главном потисном цевоводу, у Улици Ђуре Ђаковића, код некадашње шећеране, који од водоизворишта транспортује воду до потрошача. Тиме би, бар током предстојеће зимске сезоне када опада потрошња, Пожаревљани могли да рачунају на сигурније снабдевање после летњих несташица. Период иза, директор ЈКП „Водовод и канализација“,  Александар Димитријевић оцењује као доста напоран:

-Цело лето је било проблематично, достигнут је максимум производње и до средине септембра систем је радио до горње границе издржљивости, са аспекта капацитета бунара, пумпних станица и стања машинске и електроопреме. Дневна производња није падала испод двадесет и по хиљада кубика дневно воде, што је 240 литара у секунди. У неким деловима дана потрошња је ишла и до 260 литара у секунди што је апсолутни капацитет изворишта „Кључ“. Морали смо да радимо са максималним притисцима, при томе имамо у виду да је велики део мреже у Пожаревцу старији од 40 година и да долази до пуцања на местима спојева прикључака корисника и централног вода.

На самом потисном цевоводу рађене су две велике интервенције, при чему је цео град остајао на дужи период без воде са разлогом:

Александар Димитријевић

-Интервенције су јако брзо урађене, али град је морао да остане без воде, јер је такав систем. При таквим интервенцијама прво мора да се испразни цео цевовод и више се времена изгуби на пражњење цевовода него на самој интервенцији која је увек припремљена. Посао се организује тако да се обави у што краћем року. Сам главни цевовод је 40 година стар, ливен је и до 2014.  чак није имао ни катодне заштите које га штите од корозије, објашњава директор Димитријевић и додаје да се приликом сваке веће интервенције јавља други проблем:

 -Када се пусти систем у рад и почне дизање притиска, иако се  то ради пажљиво, па град још неколико сати нема воду под пуним капацитетом, долази до доста пуцања на секундарној мрежи. То је изазвано повећањем притиска и трења у цевима, због стања мреже, која је доста стара и са доста поцинкованих цеви, које су ко зна из ког времена. Имамо доста пуцања и на самим прикључцима јер су корисници сами радили са материјалима који нису адекватни.

Интервенције

Од 24. септембра до 21. октобра „Водоводу“ је пријављено 95 кварова на мрежи. У приближно истом периоду санирано је 69 цурења са ископом и 45 поправки у водоводним шахтама. Од тада су пријављена  још 52 цурења из система. На пословима интервенција у ВИК-у раде по два водоинсталатера, неквалификована радника, ПК радника и  возача камиона, као и један возач цистерне „вома“ за црпљење воде из ископа и руковалац грађевинским машинама:

-Две екипе могу у једном дану да ураде три квалитетније интервенције већег обима или неколико мањих, с тим што су поред интервенција ангажовани и на изградњи прикључка, тако да је врло тешко са тако малим бројем људи одржавати велику мрежу. Сличну ситуацију имамо и са канализацијом где четри радника одржавају све шахте, пумпне станице… Имамо проблем са недовољним бројем радника и покушаваћемо да их решимо унутрашњом реорганизацијом, каже Александар Димитријевић.

 ТРИСТА СЕКУНДНИХ ЛИТАРА

Вода из пожаревачког водовода је исправна за пиће. Пуни се са водизворишта крај Мораве и како се процењује, капацитет без угрожавања квалитета у будућности неће бити довољан без изградње фабрике воде. За изградњу фабрике воде на „Кључу“ већ се ради студија оправданости,потврдио је директор Димитријевић.

-Пожаревац ће будућност у водоснабдевању базирати на изворишту „Кључ“ и моравској води. Према ономе што планирамо, предвиђена је фабрика воде од 300 литара воде у секунди. То иде својим током и сада смо у фази решавања имовинско правних односа.

Изградња фабрике воде је скуп посао и тражи доста улагања. Директор ЈКП „Водовод и канализација“ каже да ће се средства обезбеђивати из инвестиционих буџетских фондова и преко програма инвестирања Републичке канцеларије за јавна улагања. Тај део инвестиционог посла урадиће локална смаоуправа да би касније системом управљало јавно предузеће:

-Од почетка изградње фабрике воде на изворишту „Кључ“ до употребе је потребно око четири и по године. То је рок за изградњу, али и дугорочно решење за водоснабдевање Пожаревца. Паралелно са тим мора да се ради на смањењу губитака воде у мрежи, као и на реверзној осмози на Меминцу, која би могла да, уместо садашњих 29 литара воде у секунди, обезбеди 70 литара здраве воде, чиме би решили водоснабдевање до изградње фабрике воде.

Већи капацитет Меминца искључио би „касете“ крај Мораве које привремено додатно напајају недостајуће количине воде за Пожаревац. Проширење капацитета система реверзне осмозе би требало да се оспособи следеће године, потврдили су у ЈКП „Водовод и канализација“.

                                                                                                          Д. Деурић