2020-07-07T10:45:23+02:00 7. јула, 2020. 10:43 |

ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац: Температура диктира потрошњу

Почетак ове летње сезоне није показао већа одступања од уобичајене потрошње воде у Пожаревцу и Костолцу. Зависно од спољашње температуре, потрошачима се са изворишта „Кључ“ и „Меминац“ испоручује просечно око 280 литара у секунди што задољава потребе. Слично је и у Костолцу где извориште „Ловац“ даје 65 литара воде у секунди.

Александар Димитријевић

Потрошња је изузетно висока из фабрике воде „Млава“ у Дрмну и достиже 29 литара у секунди у врућим данима. Александар Димитријевић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ каже да сва изворишта и количином и квалитетом воде задовољавају ниво потрошње:

-Тренутна ситуација је задовољавајућа иако је потрошња изузетно велика. Прошле недеље је достизала 281 литар у секунди и полако се приближава максимуму производње.Максимум капацитета изворишта „Кључ“ је 280 секундних литара, остало, до 300 литара додаје „Меминац“. Слична је ситуација и у Костолцу.

Највећа икад забележена испорука воде од 288 литара у секунди је била 13. августа прошле године. Када се производи и троши тако великa количинa водe са пожаревачког изворишта, повећава се и количина нитрата која може да угрози квалитет:

-Промењен је начин експлоатације бунара системом наливања, а радимо и реконструкцију неких бунара из седамдесетих година на изворишту што би још повећало количину наливне воде, каже директор Димитријевић и додаје да се квалитет воде одржава на завидном нивоу што показују и резултати мерења.

 

Селидба због реституције

Половином јула ЈКП „Водовод и канализација“ биће пресељен у нове просторије. Реч је о згради некадашње банке на углу улица Стари Корзо и Лењинове. До селидбе са вишедеценијског седишта је дошло због реституције плаца од 24 ара и зграде „старог купатила“ власницима.

Нови простор је потпуно опремљен и у приземљу ће бити смештени шалтери за наплату, информације и рекламације попут оних у „Топлификацији“ или „Електроморави“ што ће омогућити бољи комуникацију са корисницима. Закуп простора, уз сагласност оснивача Града Пожаревца, плаћа ЈКП „ВИК“ из сопствених прихода и то, тврде, неће утицати на повећање цене воде. Цену воде као и свих других комуналних услуга јавних предузећа утврђује Скупштина Града.