Минула година донела је Јавном предузећу “Водовод и канализација“ уговор за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Пожаревцу. Уговор је потписан  у сарадњи са Развојном банком Немачке KFW и Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије. Тиме је завршена прва фаза припремних радова којима су решена институционална и административна питања.

Потписивање уговора

Проблем одвођења и пречишћавања отпадних вода дуго је присутан у Пожаревцу и један је од услова заштите животне средине и квалитетнијег живота грађана. Наредне, 2023. године, остаје да се уради још пуно посла да би град добио свој систем за пречишћавање, али је сам уговор био услов да се у њега крене, каже директор ЈП „Водовод“, Александар Димитријевић:

-Идуће године треба да крене друга фаза која подразумева обајвљивање тендера, избор извођача радова као и сам почетак радова. Тај пројекат се наставља и ићи ће својим током и због тога смо имали и имамо често састанке, договоре и прилагођавање система канализације за будућу фабрику за прераду отпадних вода.

Да би се створили услови за изградњу постројења за прераду отпадних вода која је озбиљна инвестиција, „Водовод“ треба да уради и реши низ техничких проблема на канализационој мрежи. Предвиђено је да се током изградње постројења реши и проблем мешања атмосферске и канализационе воде, да се регулишу колектори који постоје у граду, отклоне уска грла на неким деловима и замене функционалне шахте:

-Сви проблеми  који могу да утичу на рад постројења су дефинисани тако да су то послови који се упоредо раде са припремом документације, каже Димитријевић.

Постројење за пречишћавање отпадних вода треба да буде у функције 2025. године према одредбама уговора.

НОВЕ КОЛИЧИНЕ ВОДЕ

Друга ствар на којој се са успехом радило ове године у „Водоводу“ је стварање услова за стабилно водоснабдевање и обезбеђење довољних количина воде као и њен квалитет.

Избушено је седам нових бунара. Прва три су била истражна и показала су да се у дубљим слојевима оба пожаревачка водоизворишта, Кључа и Меминца крије добра вода:

Александар Димитријевић

-Било је скепсе да ће било шта да се уради, тако да смо у посао ушли мало обазривије и прво су урађена три бунара. Када су показали изузетно добре резултате и по квалитету и издашности воде, урадили смо још четири бушотине. Тада смо и одлучили да их све заједно опремимо и тек онда истовремено пустимо у експлоатацију. Таква одлука је донета због трошкова, али и зато што је фунционално боље да се тако уведу у систем водоснабдевања. Извесно је да чим временски услови то омогуће, свих седам бунара буду део укупног водосабдевања Пожаревца.

Ова инвестиција са истражним радовима, бушењем, постављањем и повезивањем бунара кошта око 110 милиона динара и то, кажу у „Водоводу“ није много када се узме у обзир да у потпуности решава проблем водоснабдевања чак и у критичном летњем периоду.

 Електронско очитавање водомера

2023. године, сазнајемо у предузећу „Водовод и канлизација“, биће настављена акција уградње електронских водомера потрошачима. Осим што је електронско очитавање тачније и показује праву потрошњу што је добро и за кориснике и само предузеће, на тај начин се решавају пропусти настали током низа година. Очигледни су били посебно после 2017. када је због рационализације 57 радника „Водовода“ отпуштено. До тада их је било 22, а након рационализације се број читача свео на 6, што је недовољно за конзумно подручје са 18.000 водомера.

 

До извесних проблема је дошло и због промене програма наплате. По налогу државног ревизора стари програм је морао да се промени, а увођење новог траје нешто дуже јер све базе мора да се прегледају и убаце у нови систем. За тај посао ће бити потребно бар још пола године, кажу у „Водоводу“.

Нови бунари су на дубинама од 80 до130 метара, издашност сваког при експлоатацији ће бити између 15 и 16 литара у секунди што је додатних 110 литара. Вода из дубоких бунара мешаће се са водом из постојећих бунара који нису оптерећени нитратима, тако да ће сва вода бити квалитетнија:

-Ово је једно од најбољих и најјефтинијих решења за снабдевање потрошача здравом водом, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“.

Осим припреме за изградњу постројења за прераду отпадних вода, нових бунара на пожаревачким водоизвориштима, ове године интензивно се радило на истраживању и добијању дозвола по пројекту изворишта Јагодица код Костолца.

У 2023. години треба да се буше испитни бунари, а од расположивих средстава зависиће динамика радова на изградњи фабрике воде.

 Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content