2019-04-10T08:45:06+02:00 10. априла, 2019. 08:45 |

Још једна генерација инжењера

На Дан студената на Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу на свечан начин уручене су дипломе студентима који су у периоду од октобра 2018. до априла ове 2019. године завршили основне или специјалистичке студије. Са звањем инжењера и дипломом коју су стекли након три године студирања, не завршава им се „пут учења“, већ почиње даље усавршавање, поручио им је проф. др Владан Ђулаковић, директор ВТШСС:

Ви завршавате школовање, али то не значи да завршавате ваше образовање. Ваше учење и образовање тећи ће кроз цео живот. Ви сте одабрали техничко – технолошке науке са различитих поља и мораћете свакодневно да се усавршавате. Као што и сами добро видите, нове технолигије јако брзо напредују, приближавају се у производњи једна другој,  да би користили њихове погодности, не можете да пропуштате ништа. Уколико пропустите само један сегмент у вашем даљем образовању, биће тешко да то касније надокнадите. Зато  смо се трудили овде да учите, али и да знате како да дођете до информација и до података који ће вам касније у пословном животу значити пуно.

 

Најбољи у класи

            Као што то традиција налаже најбољим студентима свих студијских програма ВТШСС у Пожаревцу при додели диплома, уручене су и пригодне награде. На студијској групи пољопривреда, највиши просек оцена имала је Ивана Петровић, на машинству Ђурђина Илић, на прехрамбеној технологији Александар Максић, на заштити животне средине Катарина Живојиновић и на електротехници Милош Милисављевић.

 

Проф. др Ђулаковић је позвао сада већ своје некадашње студенте да и убудуће, све што им буде потребно, поново потраже на Високој школи јер су професори увек спремни да сарађују са њима и да им поклоне пуну пажњу.

Дипломце сада чека нови начин живота, како им је рекао директор на свечаности поделе диплома додавши:

Имали сте неколико преломних тренутака од поласка у школу до данас и сада је пред вама животни проблем како наћи посао. Неки од вас ће га наћи у јавним или приватним предузећима. Ми смо овде покушали да вам покажемо и да можете самостално да обављате ваше  делатности,  јер сте оспособљени за то. Можете да се усавршавате, добијете разне лиценце преко инжењерских комора које ће вам послужити у даљем раду. Можете направити своју фирму, своје предузеће…то се односи на све вас који сте студирали технологију, машинство, заштиту животне средине и заштиту биља. Свако од вас је овде научио и оспособљен је да самостално обавља посао и да се посвети струци коју је изабрао.

                                   Дан студената – 4. април

Четврти април студенти у Србији обележавају у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали 4. априла 1936. године. Тада је у студентском протесту против надирућег таласа национал – социјализма и у борби за остварење револуционарних идеја,  убијен студент права Жарко Мариновић. На тај дан читајући биографију Жарка Мариновића, подсетила је Сања Степановић, студенткиња ВТШСС у Пожаревцу.

            Међу онима који су 4. априла добили диплому струковног инжењера има и оних који  ће наставити школовање. После првог степена високог образовања, постоји могућност да се студије усавршавају кроз други степен, односно мастер програм. На Високој техничкој школи се очекује да до краја зимског семестра стигне акредитација за мастер студије у трајању од две године:

-Надамо се да ћемо након предаје документације Националном савету за високо образовање, добити акредитацију за мастер програме у трајању од 2 године са 120 бодова по Болоњској декларацији. Студенти који одлуче да наставе школовање тако би на крају добили звање мастер инжењера, рекао је Ђулаковић и свима пожелео успех, здравље и срећу.

Осим студентима који су завршили основне струковне студије на једном од пет студијских програма, електротехници, машинству, пољопривреди, заштити животне средине и прехрамбеној технологији, дипломе су уручене и свима који су у овом периоду завршили специјалистичке студије.

Јубилеј – 40 година постојања

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу основана је 1979. године. Јубилеј, 40 година постојања обележиће 13. октобра, на сам датум када је почела са радом који се прославља и као Дан школе. На овој јединој државној високошколској установи у региону дипломирало је око 4000 инжењера разних струка, од електротехничких и машинских до пољопривредних, прехрамбених и инжењера заштите животне средине. Тим поводом, најављено је у Школи, биће објављена монографија која треба да забележи најважније тренутке историје претходних 40 година.

                                                                                               Д. Деурић