2021-01-27T08:50:25+01:00 27. јануара, 2021. 08:50 |

Још једна стална поставка у Жагубици

Завичајни музеј Хомоља у Жагубици је, како каже директор ове културне институције Саша Илић, чувар историје и обичаја овог краја. 

Поред сталних поставки, скулптура академског вајара Светислава Арсића Басаре, поставке из рановизантијског периода и етно поставке „Хомоље – оставштина прошлости“  у овом музеју често се организују гостујуће изложбе као и други културни догађаји. За 2021. годину планиран је низ активности, најавио је директор Завичајног музеја, Саша Илић:

-Планови Завичајног музеја за 2021. годину су прављени сходно здравственој и епидемиолошкој ситуацији. Многе ствари које смо желели да одрадимо мораћемо због тога да одлажимо. За сада је извесно да завршимо санацију куће народног хероја Јована Шербановића у Лазници. Санација куће је започета 2020. године и због временских услова је стопирана, па ће се првим данима пролећа бити настављена. Ове године ћемо отворити реновирану кућу јединог народног хероја из Хомоља за посетиоце.

У Завичајном музеју Хомоља планирају  организовање неколико гостујућих изложби. Реч је, пре свега, о поставкама  Природњачког музеја из Београда и  Народног музеја из Зајечара: 

-Циљ нам је да организујемо још једну нашу сталну историјску поставку „Хомоље у Другом светском рату“. Предмете за ову изложбу смо откупљивали или добијали на поклон од колекционара, каже директор Илић.   

Музеј ће као и претходних година својим пројектима конкурисати за средства за реализацију код Министарства културе и информисања Републике Србије. Претходних година у сарадњи са Министарством реализована су три пројекта.