Енергетичари у Костолцу привели су крају овогодишњи ремонт на блоковима Термоелектране „Костолац А”, као и пумпно-измењивачкој станици за грејање Пожаревца и Костолца, чиме се завршавају и припреме за почетак грејне сезоне која званично почиње 15.октобра.

Истовремено ће и Јавно предузеће „Топлификација“ Пожаревац припремити мрежу за пријем топлотне енергије.Крајем септембра започети су послови на пуњењу цевног система или хладне пробе, а ових дана и топле пробе.

И ове се године очекује стабилност система. Пследних неколико година није било прекида у испоруци топлотне енергије из костолачког Огранка ЕПС-а, захваљујући великој поузданости рада блокова.

Иначе, сама топлотна енергија, за коју неки сматрају да је нуспродукт рада термоелектрана, заправо није никаква отпадна вода са хлађења генератора, већ активна енергија са генератора. Укупна снага која се пласира кроз систем грејања је и до 100 и више мегавата топлотне енергије, зависно од временских прилика. Због свега тога, неопходна је и штедња ове енергије, посебно код процеса озрачивања система.Тиме се испушта деминерализована вода,чија је производња скупа, а производи се управо у Термоелектрани „Костолац А” за потребе рада постројења.

Иначе, прошлогодишња грејна сезона оцењена је као веома успешна и на систему за грејање је велики број домаћинстава, установа и институција, као и предузећа у градовима Костолац и Пожаревац, и села која гравитирају рударским и термоенергетским постројењима. Корист са становишта заштите ваздуха од загађења је веома велика, јер је угашено на десетине колективних котларница у последњих двадесет година, као и бројних приватних котларница.

 

 

Р. Н.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content