Јавно предузеће „Љубичево“ 2022. годину, према речима директора Мирка Стојановића, завршава успешно на пословно финансијском нивоу. Још једна година добрих резултата остварена је захваљујући правовремено и квалитетно обављеним пословима, зановљеном механизацијом и кадром. У колективу су изузетно поносни да скок броја организованих посета, којих је ове године било преко 4.000. Нагли раст је забележен од јуна када је реновирани кафић почео са радом, а поред екскурзија ову зелену оазу свакодневно посећује велики број породица које са децом уживају у прелепом амбијенту.

У претходном периоду Град Пожаревац и Република Србија уложили су доста средстава у обнову инфраструктуре у Љубичеву, тако да су реконструисане две штале, мањеж, изграђени су мини авантура парк за децу и теретана на отвореном, лавиринт, поплочане пешачке стазе, постављена нова расвета, клупе, мобилијар…

Миркo Стојановић

-Предузеће настоји да остане на узлазној линији развоја и да настави да унапређује услове пословања и туристичке садржаје, како би се вратило на пут старе славе. Ове године завршена је реконструкција кафића, изграђен је летњиковац са роштиљем за боравак у природи, започета је реконструкција силоса и планирамо да уведемо грејање у Трофејну салу. У 2022. години Град је за функционисање предузећа издвојио око 43 милиона динара. Са обновљеном механизацијом у претходном периоду све операције у производњи, изузев комбајнирања, обављамо самостално, без ангажовања трећих лица и самим тим остварујемо знатне уштеде и финансијски ефекат је далеко бољи, наглашава Стојановић.

ПОТРЕБНИ ЏОКЕЈИ И РАДНИЦИ

Упркос томе што имају само 20 радника, резултати које остварују у производњи дају им за право да кажу да су добро организовано предузеће. Због повећаног обима посла у наредном периоду постоји потреба за ангажовањем џокеја и радника у одгоју коња, припреми хране и ратарству, док је проблем са недостатком туристичког водича решен почетком године.

На имању ЈП „Љубичево“ обрађује се 262 хектара на којима су заступљени пшеница, овас, кукуруз и луцерка. У току јесени пшеница је посејана на 80 хектара, на 10 хектара заступљен је озими овас, док ће јари бити посејан у пролеће на 30 хектара. Ранијих година заснована је производња под луцерком на 20 хектара, док ће у јесен бити посејано још десетак хектара. Током пролећа планирана је производња кукуруза на површини од око 100 хектара. Из градског буџета издвојено је 6 милиона динара за пролећну и 4 милиона динара за јесењу сетву, што је недовољно због поскупљења репроматеријала, па се то надомешћује из сопствених средстава предузећа.

ПОЗИТИВНО ПОСЛОВАЊЕ

Финанијски гледано остварен је добар резултат, зато што је произведена семенска пшеница у количини од 602.799 килограма, што је 121 одсто у односу на план и сва количина продата је познатом купцу. Поред тога, овас је произведен у количини од 102.000 килограма што је дупло више од планираног, док је због лоших временских  услова кукуруз подбацио и остварен је резултат од 449.420 килограма, што је 62 одсто у односу на план. Ове године од тржишних вишкова остварен је приход од десетак милиона динара.

Оцењујући годину на истеку и сумирајући тај период директор Стојановић каже: 

-У последње две године стварно бележимо добре резултате, пословање је стабилно и биланс позитиван. Значајни помаци су видљиви како у пољопривредном сектору, тако и на ергели где смо старе кобиле заменили младим и на тај начин зановили генетику. С обзиром на то да имамо 24 кобиле, ждребност од преко 80 одсто представља завидан резултат у репродукцији, а то смо постигли побољшањем општих услова, почевши од исхране, преко неге и смештаја грла. У 2023. години очекујемо 19 принова и са повећањем броја ждребади можемо се надати и бољим спортским резултатима.

Ергела „Љубичево“ је једина ергела у централној Србији која се бави производњом и одгојем енглеских пунокрвних галопера. У Ергели се тренутно налази око 75 коња, међу којима 19 галопера у тренингу, а у 2022. години постали су богатији за 13 ждребади, тако да у наредном периоду могу очекивати боље резултате на тркачким стазама широм Србије. Ове године организовано је доста трка на хиподромима у Београду, Шапцу, Убу и Пожаревцу, на којима је Љубичево остварило две победе и десетак пласмана.

-У 2023. години у плану је да се одржи бројно стање коња, ратарска производња на завидном нивоу и акценат стави на унапређење туристичке понуде. У погледу инфрастуктуре, тренутно градимо један мобилијар за децу, а очекује нас ревитализација авантура парка, а свакако у плану нам је и обезбеђивање смештајних капацитета за људе који би провели викенд у Љубичеву, закључује директор.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content