TOPLIFIKACIJA PO.jpgУ Јавном предузећу „Топлификација“ Пожаревац ове године је за ремонт мреже, укључујући примарне и секундарне водове као и топлопредајне станице планирано око 5о милиона динара. По речима Златка Цвејића, извршног руководиоца техничког система, ремонту се по завршетку грејне сезоне приступило на основу слабости коју је мрежа показала током прошле зиме. Све хаварије и цурења која су се дешавала у зимском периоду и која због грејања нису могла у потпуности да буду санирана већ само интервентно, обухваћена су планом ремонта.

             Највећи посао  је у Улици Шесте личке дивизије где се ради комплента замена магистралног цевовода дуж касарне јер је ранијих година било доста интервенција током грејне сезоне. Цевовод је, иначе, рађен крајем деведесетих година прошлог века. Реконструкција мреже је по плану рађена и у Улици Вељка Дугошевића где су омогућени и нови прикључци. Све остале ремонтне активности се приводе крају и систем се припрема за следећу грејну сезону. Оно што следи је допуњавање топлификационог система водом које ће почети у септембру. Процењује се да ће бити потребно око 5000 кубика воде што је више него обично пред почетак грејања јер је делом примар због радова био пражњен. Тај део посла припреме за грејну сезону зависи од термоелектрана и од њихове дневне могућности да „упумпају“ воду у цевовод. Допуњавање обично траје неколико дана јер је систем велики. У сваком случају у „Топлификацији“ кажу да ће до 1. октобра комплетан систем бити спреман за грејање што је уобичајена пракса. Грејна сезона званично почиње 15. октобра, али почетак грејања диктирају временски услови.

                                        НОВИ ПРИКЉУЧЦИ

            

             У Пожаревцу је на систем топлификације прикључено преко 9000 објеката, односно толико се месечно припрема рачуна за грејање. Сваке године се мрежа шири и додају нови корисници. Инвестициони план за 2017. годину износи око 300 милиона динара. Делом су средства за ширење мреже издвојена из Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца, делом су сопствена средства „Топлификације“. Нови прикључци, чији су радови започети прошле године и углавном завршени, обезбеђени су на локацијама вртић „Даница Радосављевић“, Бошковој улици, улицама Алексе Дундића и Стевана Мокрањца као и ТПС „Алфа банка“ у самом центру града и ТПС „Пионирски трг“ – угао Војске Југославије и Јадранске. Сви који склопе уговор са ЈП „Топлификација“ имаће грејање од октобра, односно почетка сезоне.

             У току су активности на расписивању и спровођењу јавних набавки за ТПС „Бојана Првуловић 54“ , дистрибутивну топлификациону мрежу за локацију „Стеван Мокрањац“ и ТПС у Улици Немање Томића.

             Радови ће за двадесетак дана бити настављени и на изградњи дистрибутивне мреже за комплетну леву страну насеља Ћириковац. У овој фази се неће радити прикључци, а рок да се овај део мреже за село заврши је четири месеца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content