2020-10-02T12:25:50+02:00 2. октобра, 2020. 09:44 |

ЈП „Топлификација“ Пожаревац: Топле пробе од 9. октобра

Нови директор Јавног предузећа „Топлификација“ Пожаревац, Славиша Стојковић, наглашава неопходност даљег развоја, као предуслова за унапређење квалитета услуга и дугорочну одрживост система, тако да ће, како истиче, те две стратешке компонетне бити у фокусу актуелног менаџмента овог јавног предузећа.

Када је реч о предстојећој грејној сезони, припреме су у пуном јеку, у складу са планираном динамиком.

 

– Завршетак пуњења комплетног система, укључјући и примарне мреже за околна сеоска насеља, као што су Кленовник, Петка и Ћириковац, планиран је најкасније до 8. октобра. У зависности од временских услова, топле пробе инсталација грејања почеће најраније 9. октобра и трајати до 15. октобра, када званично почиње грејна сезона, каже директор Стојковић, и додаје:

– Почев од 15. октобра, режим грејања биће успостављен у складу са временским условима, уз вођење температуре у систему у складу са захтеваним клизним дијаграмом. У случају повољнијих временских услова, односно, виших температура, грејање ће се обављати са дневним прекидима у раду.

Стојковић указује на то да је ЈП „Топлификација“ Пожаревац, у сарадњи са Огранком „ТЕ-КО Костолац“ спровела неопходне активности на припреми система:

– Започето је пуњење примарне гранске мреже, с обзиром на то да је у потпуности запуњен вреловод Костолац – Пожаревац. Од суботе, 26. септембра почела је допуна секундарних инсталација у објектима купаца који су прикључени на топлопредајне станице и одвија се свакодневно, у периоду од 8 до 20 часова, осим за индивидуалне топлопредајне станице код којих допуна секундарних инсталација није у надлежности ЈП „Топлификација“.

Иначе, како нам је објашњено, топле пробе отпочињу синхронизованим активностима које спроводе надлежне службе Јавног предузећа „Топлификација“ Пожаревац и ТЕ „Костолац Б“. Укључивање циркулационих пумпи у топлопредајним станицама у граду обављају радници Службе одржавања ЈП „Топлификација“. Истовремено се укључују и главне циркулационе пумпе у измењивачко – пумпној станици у ТЕ-КО и покреће циркулација воде у вреловоду и примарној мрежи. Након тога, започиње прогревање воде у вреловоду са по пет степени по сату, до постизања максималне договорене температуре која одговара временским условима.

– Током трајања топлих проба уклањају се сви проблеми уочени у раду инсталација грејања, врши учестала допуна секундарних инсталација и отклањање  ваздуха из њих, као и евентуално пуњење преосталих делова секундарних инсталација у зонама у којима је у току прикључење нових купаца, наглашавају у ЈП „Топлификација“ Пожаревац.