Поводом 100 година постојања Пољопривредног факултета Универзитета у Београду Висока техничка школа струковних студија Пожаревац добила је јубиларну повељу. Повељу је на свечаној академији 28. марта у Београду  Душан Живковић, декан Пољопривредног факултета уручио проф. др Владану Ђулаковићу, директору ВТШСС:

-То је јако значајно признање за Високу техничку школу струковних студија, поготову у години када и ми славимо јубилеј – 40 година постојања, изјавио је за „Реч народа“, након добијања награде, проф. др Ђулаковић додајући да је данас као и пре сто година, улога Високе техничке школе слична улози коју је имао и има Пољопривредни факултет у Београду основан 1919. године. Развој и примена науке и нових метода у српској пољопривреди која је и даље екстензивна је мисија коју имају обе научне установе.

Позната имена уткана у историју Пољопривредног факултета

 Многи познати људи тадашње Србије су били укључени у оснивање и развој Пољопривредног факултета, једног од шест у породици Београдског универзитета почетком 20. века, попут Јована Жујовића, Јосифа Панчића, Симе Лозанића и Петра Ђорђевића, као и свих других који су током 100 година својим научном делатношћу утицали на унапређење пољопривреде у Србији.

Од оснивања Високе техничке школе у Пожаревцу 1979. године постоји смер који је превасходно и у складу са потребама пољопривредне делатности у Браничевском округу, окренут стицању знања у овој области, од прехрамбеног, преко ратарског до данашњег смера заштита биља. Да би се српска пољопривреда унапредила посла има још много, каже директор ВТШСС, Владан Ђулаковић:

-Пољопривреда је већ дуго скрајнута као делатност мада са великим процентом учествује у стварању БДП-а. Кроз знање, ми морамо да достигнемо још већи раст у пољопривреди интензивирајући производњу. За то је потребан  развој примењене науке и циљ нам је да наша Школа фундаменталну науку приближи произвођачима, да наши студенти када дипломирају и постану инжењери постану спона науке и праксе.

Такође, каже, проф. др Владан Ђулаковић напредак пољопривреде, од ратарства, сточарства, повртарства до воћарства, споро ће се одвијати без развоја прерадних капацитета, али и већих подстицаја државе.

                                                                                    Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content