2021-11-14T10:23:19+01:00 14. новембра, 2021. 10:23 |

Јубилеј на Канарским острвима

КУД „МИЛЕНКО СТОЈКОВИЋ“ ИЗ КЛИЧЕВЦА

И док се први писани трагови културног стваралаштва у Кличевцу везују још за крај 19. века, када је почело са радом „Прво сељачко певачко друштво“, културно уметничко друштво „Миленко Стојковић“ из Кличевца званично постоји од давне 1946. године.

Такмичење на београдском „Коларцу“

У свом осмодеценијском дугом раду, ово друштво учествовало је на многим манифестацијама, како у земљи, тако и у иностранству. Са поносом истичу учешћа на фестивалима широм Европе, од Украјине, Бугарске, Грчке, Македоније, Турске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, преко Аустрије, Словачке, Чешке, Холандије, до Шпаније и Португалије, да би овогодишњи јубилеј прославили, ни мање ни више, него на Канарским острвима. Примамљива понуда, која је за разлику од досадашњих прекоокеанских, за џеп чланова била иоле финансијски прихватљива, дала је ветар у леђа управи и извођачком ансамблу. 

Знају знање: Гостовање у „Шареници“ РТС-а

Недавно је у емисији „Шареница“ на РТС-у  премијерно представљена кореографија „Стишка игранка“, кореографа Саше Селића, музички аранжман Дарко Цвејић. Бележимо и  учешће на 49. Сабору народног стваралаштва Србије у Горњем Милановцу и на Националном такмичењу фолклорних ансамбала из Србије у Коларчевој задужбини.

Након одлагања Фестивала на Канарским острвима, због ерупције вулкана, безброј промена рута и преседања, уз додатно отежавајуће околности које са собом доноси ковид 19, многобројних помишљаја на одустајање, група је, уз велику помоћ пријатеља Милутина Лукића и његових сарадника, полетела. Подијум су делили са ансамблима из Кине, Пољске, Бугарске, Аргентине и Мексика. 

-Част и привилегија је вијорити заставу уз националну химну „Боже правде“ и бити једини представник своје државе. Разноликим кореографијама и песмама из свих крајева Србије, срцем су играли, како би на најбољи могући начин представили, своје село, Град Пожаревац, Србију. Становници острва су уз највеће овације испраћали наш ансамбл, поздрављајући српску традицију и културу, кажу у КУД-у „Миленко Стојковић“ .