Обележавајући четири деценије од усељења у зграду Центра за културу Пожаревац, данас је у Великој сали ове Установе приређена свечана академија симболичног назива  „Наш дом између два века“.

Присутним гостима овом приликом најпре се обратила директорка Галина Перић:

– Сви који су учествовали у раду установе од 1982. до данас су део приче, историје, настајања и развоја ове куће, доприносећи на свој начин развоју и слави Центра за културу.   За протекле четири деценије рада у овој згради реализован је велики број значајних програма, почев од биоскопских пројекција, позоришних фестивала, представа, издаваштва, школа глуме, изложби, књижевних вечери, пројеката из области сценске, ликовне, драмске и музичке уметности до концерата класичне, забавне, народне, рок и поп музике као и наступа фолклора, истакла је између осталог директорка Центра за културу Галина Перић посебно наглашавајући значај постојања и рада ове куће културе и уметности.

– Оно што смо отварањем ове установе као град добили је између осталог и то да је Пожаревац управо растао и захваљујући уметницима који су овде стасавали. Знамо да величину и значај једне средине не чине само грађевине и број становника, већ првенствено квалитет живота у коме су уметност и култура најзначајнији параметар, рекао је на данашњој академији председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић.

Предраг Мијатовић, Галина Перић, Гордана Предић и протојереј Дејан Ивковић

У знак успешне сарадње, подршке и поштовања, директорка Галина Перић уручила је захвалнице Епархији браниничевској,  Граду Пожаревцу и Министарству културе и информисања. У име награђених захвалила се Гордана Предић посебни саветник министарке  културе и информисања Републике Србије.

Лепомир Ивковић као Миливоје Живановић и Весна Станковић у улози Живке Матић

У другом делу свечане академије одржан је уметнички програм у коме су наступили специјални гости: драмски уметници Весна Станковић и Лепомир Ивковић у улогама Живке Матић и Миливоја Живановића, потом чланови Позоришта „Миливоје Живановић“ инсетром комада „Мајстори, мајстори“, Дечији етно хор, Драмски студио са делом представе „Миш маус кућа хаус“, Певачка етно група, Градски ансамбл народних игара и песама ГАНИП, Мешовити хор Центра за културу Пожаревац и Оркестар Гвардиа.

Оркестар Гвардиа

(Опширан извештај у наредном броју недељника “Реч народа” 17.маја)

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content