ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ ПОЖАРЕВАЧКИХ АУТОРА ЗА ДЕЦУ 

Пред најмлађом читалачком публиком ових дана нашло се занимљиво издање које је пожаревачка књижевна критичарка Славица Јовановић с правом сврстала у књигу песама и слика. Реч је о збирци „Када деда приповеда“ песника Драгана Јацановића и илустратора Небојше Ђурана, која је током протекле недеље представљена у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу. У присуству публике коју су највећим делом чинили ђаци Основне школе „Доситеј Обрадовић“, стихове из овог специфичног и надасве јединственог издања говорио је аутор песама Драган Јацановић, док је куриозитет самог представљања књиге било до сада ретко запажено активно учешће самих малишана који су се својим питањима, коментарима и констатацијама комуницирали са песником и његовим стихованим делом.

Непосредни контакт успостављен је и са илустратором Небојшом Ђураном, који је, коментаришући сам рад на књизи, открио најмлађима коју тајну у свету књижевности крију сликарске боје и кичице.

Као што сам назив каже, књига „Када деда приповеда“ посвећена је управо поменутом члану породице, који у животу највећег броја деце, чини незамисливи део детињства и одрастања. Јацановић на јединствен и најмлађима веома прихватљив начин описује бројне ситуације у којима је деда или ђед, како га песник често назива – главни јунак. Уз Ђуранове богате и јасне илустрације ово књижевно дело представља не само богатство стваралачког дух аутора, већ велико освежење и подстицај појединцима  у „донкихотовској борби“ здраве писане речи против неумољивих информационих технологија.

Издавач издања „Када деда приповеда“ је Културно просветна заједница Пожаревац, док је штампање реализовано уз подршку града Пожаревца суфинансирањем пројеката у култури за 2017. годину.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content