Др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА ДОМA ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ, У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

У оквиру Школе родитељства пожаревачког Дома здравља, на тему „Оплођење и физиологија трудноће“, настављамо разговор са др Весном Лакић, спец. гинекологије и акушерства и координаторком овог пројекта који се реализује уз подршку Министарства здравља, Владе РС и Светске банке. Овом приликом докторка указује на симптоме због којих би труднице требало да се јаве гинекологу: 

– Појава интезивног, јаког и оштрог бола у трбуху је симптом који може бити различитог узрока. У првом тромесечју може бити ванматерична трудноћа, претећи спонтани побачај.., а касније превремени порођај или превремено одлубљивање постељице… Следећи симтом је крварење: мала количина тамне безболне крви је уобичајена на почетку трудноће, али се треба јавити лекару, наводи др Лакић, и наставља:  

– Повишена температура преко 38 степени. Повраћање, уколико је стално и трудница не може да задржи ништа што унесе путем уста. Изразита жеђ може бити знак дехидрације (повраћање, пролив). Требало би се јавити у случају изразито јаке и нагло настале главобоље. Сметње у виду попут дуплих слика или других промена чула вида могу бити знаци прееклампсије код повишеног крвног притиска.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а препоруке стручњака можете пратите и путем новина и портала „Реч народа“. 

– Контракције, које су невољно стезање материце, најчешће су безопасне „Braxton – Hicksove“, али би требало затражити потврду гинеколога. Отоци ногу, тестасти и хладни око глежњева, који се не губе ни након одмора, него и даље постоје ујутру, узроковани су задржавањем течности. Црвени болни отоци на додир могу бити знак венске тромбозе.

– Симптом може бити и изостанак бебиних покрета, којих просечно труднице осећају око 10 пута дневно. Уколико се покрети не осећају, требало би попити сок и лећи на леви бок. Повишени ниво шећера би требао да изазове повећану бебину активност. Уколико се чини да је она смањена или изостаје, јавити се гинекологу, наставља др Лакић:

– Претерано отицање ногу и нагло и претерано добијање у телесној тежини, када трудница може добијати и више од 1 килограм дневно, могу бити узроковани попуштањем бубрежне функције и знаци прееклампсије. Повишен крвни притисак од преко 140 и 90 мм живиног стуба је такође симптом на који би требало обратити пажњу.

– Изразит и сталан свраб коже може бити знак поремећеног рада јетре или жучне кесе, узроковани отежаним пражњењем жучне кесе и путева – холестаза. Физички падови не морају бити опасни, али ако су праћени контракцијама и крварењем јавити се гинекологу.

Наставиће се…

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content