У саопштењу пожаревачког Градског одбора Странке слободе и правде указују на то да пензионерима није стигао угаљ ни месец дана након што су добили гаранције да ће им у најкраћем року бити испоручен угаљ који су уредно уплаћивали пензионерским удружењима.

– Насупрот томе, сада су обавештени да ће им бити испоручено 2.500 тона мање од онога што су уплатили, да супротно уговорима које су потписали и цени коју су исплатили за сваку тону морају доплатити још 4.240 динара, да ту разлику у цени не могу исплатити на рате, те да испоруку угља могу очекивати тек када донесу новац у целости, наводе даље у саопштењу и додају:

– Брига о пензионерима ван изборне кампање се дакле огледа у томе да им је цена угља подигнута за готово 100 посто, да пензионер који је према закљученом уговору исплатио 10 тона угља сада мора одмах да створи још 42.400 динара за доплату, јер ће у супротном за новац који је до сада уплатио моћи да добије тек половину огрева, са којом ће моћи да се греје сваког другог дана. Међутим, чак и када би сви пензионери могли да доплате ову разлику њиховим невољама се не назире крај, јер уколико би још данас кренула испорука угља, не може да буде  окончана пре децембра.

На крају саопштења упућују питања градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу:  да ли се бар нешто у овом граду може радити системски, да ли је неко размишљао о овим људима ван изборне кампање, да ли се решавању овог проблема могло приступити раније уместо што се наши суграђани са најнижим примањима сада у новембру сналазе за новац како би евентуално до децембра добили огрев и имали чиме да се греју? Kако ће живети људи који не буду могли да плате ово увећање цене угља? Да ли је ико свестан последица по ментално и физичко здравље ових људи? Хоћемо ли колико од јануара отпочети припреме за идућу грејну сезону или ће се грађани и следеће године у ово време суочавати са истим проблемима? Чиме ће ови људи следеће године платити огрев ако је повећање пензије од 9 посто пензионеру који прима 20.000 динара потребно да за две године од тог увећања пензије плати само ову разлику од 42.400 динара за текућу годину?

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content