Грејна сезона ове године почиње 1. новембра. Грађани који користе систем топлификације током хладнијег дела дана углавном су се догревали „на струју“ док су они са сопственим грејањем користили пелет, угаљ, дрва или гас. Пожаревљани говоре о предностима, манама  и ценама енергената које користе.

Ратомир Благојевић из Пожаревца:

-До ове године грејао сам се на пелет и тиме био јако задовољан. Кућа ми је површине 150 квадрата, одлично је изолована са свих страна и у грејној сезони сам трошио 4 тоне пелета, за шта сам издвајао око 800 евра. Међутим, због поремећаја на тржишту и наглог скока цене, био сам принуђен да потражим алтернативу. Прикључио сам се на гас којег поред грејања користим и у друге сврхе и за последња два месеца стигао му је рачун од непуних 1.400 динара. Пријатно сам изненађен и надам се да и у грејној сезони рачуни месечно неће прелазити 100 евра.

 

Маја Станковић из Пожаревца:

 –Живим у кући која је добро изолована, међутим топлификација још увек није дошла до овог дела града и принуђени смо да се грејемо на дрва и угаљ, што изискује доста посла, али је до ове године било финансијски исплативо. За 10 тона угља колико ми је потребно плаћала сам 46.000 динара. Међутим, сада за исту количину треба да платим 100.000 динара и што је најгоре још увек нисмо добили угаљ. Надам се да ће овај проблем да се реши, јер нам зима куца на врата, а ми смо у неизвесности и не знамо шта да радимо.

 

 

 

 

Иван Стојановић из Пожаревца:

-Станујем у згради која није изолована како би требало, те је током октобра заиста било хладно. Додатна отежавајућа околност је што је стан у приземљу, те сам се целог месеца догревао на струју.

Иначе, имам градско грејање које је ових година било добро и у складу са ценом, али би, свакако, топлотна енергија била боље искоришћена уколико би се урадила изолација целокупног објекта.

 

 

 

 

 

Невена Димитријевић из Пожаревца:

-Сваке зиме грејемо се на угаљ и дрва. Овим енергентима загревамо око деведесет квадрата. Међутим, прошле и ове године угаљ стиже касно, све је више проблема са обезбеђивањем ове врсте огрева, иако је преко пензионерског удружења уписан и исплаћен на време. Како нам је речено, за десет тона, колико смо уписали  за ову зимску сезону, мораћемо да доплатимо више од 42.000 динара. Живим са децом, братом и баком, а у кући је доста хладно. Извесно време ложимо ватру трошећи прошлогодишњи огрев, а докле ће он трајати, то не знамо. Нисмо упознати ни са тим када ће нам стићи овосезонски угаљ. Морам признати да смо у једном тренутку помишљали да почнемо да се грејемо на електричну енергију.

 

 

 

 

Југослав Трифуновић из Пожаревца:

– Живимо у кући и раније смо имали сопствени котао. Од прошле године имамо даљинско грејање, које је далеко боље решење, лакше у сваком смислу. Кућа нам има и изолацију, али је ујутру, увече и ноћу јако хладно. Највише због бебе, до сада смо догревали на климу и уљани радијатор и ако грејање не буде било стабилно и даље ћемо да догревамо на струју.

 

 

 

 

 Серијал текстова посвећених енергетској ефикасности суфинансира Град Пожаревац.

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content