Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством привреде, Министарством правде, Међународном финансијском корпорацијом – чланицом Групе Светске банке и уз подршку Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове, реализује другу фазу програма „Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана“. Циљ програма је смањење ризика пословања и унапређење оквира и праксе несолвентности, што ће допринети побољшању положаја поверилаца, заштитити пословање економски одрживих компанија, као и већој сигурности за нова улагања. Посебна пажња у програму посвећена је мерама и поступцима за очување виталности компанија, правовремено реаговање на захтеве тржишта, избегавање кризе, оздрављење и реструктурирање пословања и решавање проблема коришћењем расположивих инструмената на које програм указује.

            Тим поводом у Смедереву је одржан састанак Парламента привредника РПК  Браничевског и Подунавског управног округа на коме се говорило на тему: „Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање“. Председник Парламента привредника Саша Филиповић похвалио је напоре које ПКС чини на развоју нових услуга које могу бити од користи у пословању. Једна од тих услуга је и медијација, како у привредним споровима, тако и у поступку споразумног финансијског реструктурирања и стечаја. У циљу развоја медијације, ПКС и Привредни апелациони суд закључили су споразум о сарадњи који је и основ за сарадњу првостепених привредних судова и регионалних привредних комора.

            -Заједнички циљ је да се привреда поштеди вођења дуготрајних и скупих судских поступака, да се привредницима омогући брже остварење права и пословних интереса, уз истовремено растерећење судова, који ће онда моћи брже и ефикасније да поступају у парницама у којима медијација није могућа. То ће допринети и унапређењу пословног окружења и конкурентности наше земље као пословне и инвестиционе дестинације, рекао је Филиповић.

            Председник Привредног суда у Пожаревцу Синиша Недељковић изнео је податак да тренутно у овом суду има 60 стечајних предмета од којих 28 потичу из Браничевског округа и 32 из Подунавског округа.

            -Током 2018. године поднето је 7 унапред припремљених планова реорганизације, од којих је само један из Браничевског округа. Од наведеног броја 5 планова је усвојено, а 2 плана су одбачена јер нису сачињена у складу са законом. У последње време инсистирамо на медијацији, односно алтернативном решавању тих предмета и у том циљу Привредни суд је закључио споразуме са јавних предузећима из Пожаревца, што је јефтиније како за повериоце, тако и за дужнике, истакао је Недељковић.

            О томе како се одржава виталност компаније говорио је проф. др Дејан Ерић, декан на Београдској банкарској академији. Чињеница је да се многа предузећа у нашој земљи суочавају са великим бројем проблема, пре свега из домена финансија, неликвидности, вишком дугова…

-Циљ семинара је да укажемо на значај како да се успешно води бизнис, да предузећа не доспеју у ту ситуацију да се суочавају са финансијским проблемима, а затим и ако се суоче са проблемима, да виде шта су им алтернативе и која им решења стоје на располагању. У том смислу неопходно је афирмисати једну другачију климу, а то је клима одржавања виталности предузећа, јер док сте здрави потребно је водити право пословање и доносити такве одлуке да не западнете у кризу. Уколико се пак западне у кризу и проблеме, потребно је на време тражити решење и покушати да се извучете из такве ситуације, казао је проф. др Дејан Ерић.

            Смедерево повратило имиџ доброг привредног града

Скупу је присуствовала и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић која је истакла да је Смедереву привреда јако битна и да се из тих разлога подржавају све активности ПКС – РПК Браничевског и Подунавског управног округа.

-Захваљујући пре свега председнику Републике Александру Вучићу ми смо решили један велики проблем са Железаром где ради 5.200 људи, а посредно 30.000 људи је нашло мир и вратило осмех на лице. То је у великој мери стабилизовало привреду на овом подручју, а долазак и других инвеститора допренео је да Смедерево полако враћа имиџ доброг привредног града. Поред великог броја страних инвестиција, у слободној зони и поједине домаће фирме су купиле земљиште и почеће са својим бизнисом. Свакако, град жели да подржи и мала и средња предузећа, а после стабилизације привреде и инфраструктуре, циљ нам је да развијамо туризам, закључила је Јасна Аврамовић.

Испред Привредне коморе Србије Божана Јакишић је представила поступак споразумног финансијског реструктурирања и медијацију, као два механизма која су најефикаснија и најјефтинија у опорављању пословања и релаксирању финансијске позиције предузећа која су запала у финансијске потешкоће.

-ПКС свим привредним субјетима, односно својим чланицама пружа и једну и другу услугу, тако да нам се привредници увек могу обратити и покушати на један или други начин да реше своје финансијске проблеме уколико их имају, рекла је Божана Јакишић.

О стечајном поступку у фунцкији консолидације и наставка одрживог пословања говорила је Љиљана Матић из Привредног суда у Београду.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content