Општина Жагубица се убраја у неразвијене српске општине. Њен буџет за претходне као и за 2021. годину не превазилази  пет стотина милиона динара. Добар део од тога, како наводи заменик председника Општине Предраг Ивковић, „оде на социјалу“ јер је људима овде итекако потребна институционална помоћ:

-Што се тиче саме социјалне компоненте, у општини Жагубица је за све грађане обезбеђен бесплатан превоз, вртић за сву децу је бесплатан. Рецимо, за ученичке и студентске стипендије из нашег скромног буџета издвајамо око 4 милиона динара на годишњем нивоу. Обезбеђујемо средства и за разна социјална давања која иду преко Центра за социјални рад. Увек се годишње накупи између два и три милиона динара за једнократне помоћи. Логично је да је наш буџет окренут ка социјалној компоненти из простог разлога што је по последњем попису из 2011. године просечна старост била 46 година. По некој статистици, сада смо старији и близу смо пуних 49 година. Ми смо морали да се определимо ка тој страни и помогнемо колико је могуће наша старачка домаћинства. Много је људи из наше општине у иностранству. Родитељи су им овде остали сами, имамо домаћинства са једним или два члана и заиста се трудимо да свима изађемо у сусрет преко наших служби. Морам да напоменем да помажемо и рад општинских удружења пензионера и инвалида са два милиона динара на годишњем нивоу. Трудимо се да покријемо све категорије нашег становништва, каже Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица.

Ова локална самоуправа прати и подржава све програме који су социјално оријентисани, додаје Ивковић.

Предраг Ивковић

-Самим тим конкуришемо пројектима код европских и швајцарских фондова који су у пакету EU PRO. Рецимо, из пакета SWISS PRO, за унапређење социјалних услуга обезбеђен је велики део новца уз учешће Општине Жагубица од двадесетак одсто. Запослили смо две геронто домаћице и једног стручног радника у програму „Помоћ у кући“ и они опслужују двадесетак  жена и мушкараца у насељима Вуковац, Јошаница и Жагубица од марта до децембра. Услуга „Помоћ у кући“ је велики пројекат где држава даје новац, а већи део одваја Општина и ту укупно имамо 25 до 30 корисника у сваком тренутку. Све то остварујемо преко Асоцијације за развој Општине Жагубица која има лиценцу за тај посао. Асоцијација, колико ја знам, пружа услуге и на територији других општина браничевског округа.

 ПОМОЋ У КУЋИ  

Милена Пајић, менаџер пројекта „Помоћ у кући“ у општини Жагубица подсећа да се ова услуга реализује годинама уназад и напомиње да као неразвијена општина има сталну помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно државе.

   Милена Пајић

-Што се тиче новог пројекта који финансира SWISS PRO и тиче се социјалне заштите, ми смо се определили управо за „Помоћ у кући“ јер смо имали истраживање крајем 2018. године којим смо утврдили да је повећана потреба за том услугом и да тренутно средства, која добијамо од Министарства и од Општине, нису довољна. Аплицирали смо додатно код Владе Швајцарске и њеног програма  SWISS PRO и добили смо. За пружање услуга ангажоване су две геронто домаћице и један стручни радник за 20 корисника, 16 корисница и 4 корисника на територији општине Жагубица у насељима Јошаница, Вуковац и Жагубица. То су углавном самачка домаћинства, људи који су препуштени сами себи и имају минималне пензије или су корисници социјалне помоћи. Реч је о  сиромашним људима и пошто су укључени у наш прграм, не плаћају услугу већ се све финансира из пројекта. Закон о социјалној заштити, такође дозвољава пружање услуге и уз суфинансирање, зависно од социјалног статуса или висине пензије корисника.

Предраг Ивковић

                                            Најподложнији сиромаштву

Предраг Ивковић о економској и социјалној ситуацији у општини Жагубица између осталог, каже:

-Од давнина, Хомоље и овај крај има неке две гране. Крепољин и околина свој економски статус базирају на руднику мрког угља који је нажалост, при издисају. Тај крепољински део се издржава или од тих плата или од пензија које су стечене радом у руднику. Други део  су људи који се баве неком врстом пољопривреде на ниском ступњу. Управо тим људима, када уђу у старије доба, а доста њих живе сами, потребна је помоћ. Све наше службе се максимално труде да им изађу у сусрет. Од короне и ванредне ситуације када су им се носиле храна и лекови до свакидашњих ситуација. Та категорија најстаријих је највише угрожена јер су се бавили пољопривредом и уплаћаливали неко пензионо осигурање  и сада имају малу пензију. Ми на свакој седници Општинског већа имамо између 15 и 20 захтева за новчану помоћ. При додели средстава увек консултујемо Центар за социјални рад, који има увид у ситуацију.

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ 

Јовица Стојановић који води Асоцијацију за развој Општине Жагубица и који је врло искусан и успешан у изради пројеката окренутим ка програмима и средствима Европске уније о свом и раду Асоцијације, каже:

-У Србији смо једна од четири прве организације које су добиле лиценцу за рад као пружалац услуга „Помоћ у кући“ од примене новог закона о социјалној заштити из 2013. године. Потппуно смо приближили стандарде важећем закону о социјалној заштити.

Иначе, од 2009. године у општини Жагубица се спроводи и реализује услуга „Помоћ у кући“. Најпре преко Фонда за социјалне иновације, а након тога преко програма и пројеката које финансира Европска унија.

-Захваљујући неким повољним околностима и великом броју старачких и самачких домаћинстава ми смо успели да убедимо донаторе да смо једна од заједница којој је неопходна подршка. Локална самоуправа је пронашла себе у томе чиме смо избегли институционално збрињавање старих и изнемоглих лица и они су тако остали у својим домовима. Осим што је за државу лакше и јефтиније, живот тих људи у познатом окружењу је далеко квалитетнији, каже Стојановић и додаје:

-Асоцијација за развој заједно са општинама Жабари и Жагубица је 2014. године реализовала један пројекат који је награђен од стране делегације Европске уније захваљујући квалитету и задовољењу потреба старачког становништва на подручју ове две општине. Такође, Асоцијација за развој је радила и у општинама Варварин, Кучево, Велико Градиште, Мало Црниће, Рековац… У свим тим општинама ми смо задовољавали стандарде који су високо оцењени од стране делегације ЕУ.

Лиценца је, иначе недавно продужена за још шест година и убраја се у такозване трајне. У Жагубици ради 6 геронто домаћица уз једног стручног радника. У другим општинама. којима се пружају услуге „Помоћ у кући“. ангажовано је од 6 до 10 геронто домаћица уз обавезног стручног сарадника.

-Строго поштујемо стандарде, које је прописао закон и стандарде, који су прописани правилником о пружању услуга у локалним заједницама. То практично значи да једна геронто домаћица може током свог рада у једном месецу, да опслужи од 4 до 8 корисника у руралним срединама. У градским срединама број корисника се креће од 8 до 12, каже Јовица Стојановић. 

Локална самоуправа правилницима прописује које су то особе којима се услуга пружа. Ту је обавезно укључени материјални моменат. Ниво социјалне сигурности је око 11.000 динара и сви који имају приходе мање од тога, добијају услугу бесплатно. Преко суме од 11.000 динара постоји скала за партиципацију. Општина Жагубица је донела правилник, који омогућава да само они који имају инострану пензију плаћају пуну цену услуге „Помоћ у кући“.

Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content