Штета настаје када отопли

„Свака кап се рачуна“ је слоган којим из Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ упозоравају да је вода ресурс који мора да се чува и да је заједничка брига произвођача и дистрибутера, али и потрошача.

Током летњег периода важно је не расипати воду како би је било довољно за све.

Шта се дешава зими када стегне мраз, а температуре су данима у дубоком минусу, попут овог који нас је задесио у јануару?

Потрошња воде је мања по природи ствари, али настају други проблеми. У том периоду се чувају водомери јер се и тада „свака кап рачуна“:

Поводом актуелне ситуације Владимир Стојимировић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ у Пожаревцу, апелује на потрошаче да прегледају своје водомере и на време заштите водомерско окно од стакла од пуцања које изазива мраз. То се ради на врло једноставан начин лепљењем стиропора или другог изолационог материјала са доње стране заштитног поклопца на шахти.

Стојимировић додаје да се штета не види док траје мраз већ када се температура подигне и лед почне да се топи. Тада може да дође до оштећења кућних инсталација и најчешће плављења подрумских просторија.

-Такве ситуације се готово по правилу дешавају у викендицама преко зиме када у њима нико не борави. Зато је потребно да их власници обиђу и заштите од мраза и пуцања како не би имали штету ни они, ни ми.

Иначе, број интервенција које се на мрежи водовода због кварова изводе је исти и у летњем и у зимском периоду. Дневно, радници „ВИК-а“ просечно имају од осам до десет интервенција с тим што се ових дана бар два до три пута ангажују управо због пуцања водомера који нису били заштитћени од мраза.

                 СТО МИЛИОНА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ

Да би се заштитила свака кап, и вода за пиће била здрава и исправна „Водовод и канализација“ ће у 2019. години у реконструкцију мреже уложити преко сто милиона динара. Средства су обезбеђена из буџета Града. То ће пре свега, омогућити даље радове на замени азбестноцементног цевовода грађеног половином прошлог века који је и штетан и дотрајао. У складу са тим расписана је и јавна набавка „Израда пројекта реконструкције и санације водоводне мреже“.

Провера квалитета воде

Проверу квалитета воде коју ЈКП „Водовод и канализација“ испоручује својим  корисницима редовно контролишу Завод за јавно здравље Пожаревац као и интерна лабораторија.

Завод за јавно здравље Пожаревац воду контролише 6 пута месечнона11 тачака у Пожаревцу, и3 пута месечно на 6 тачака у Костолцу, а све у складу са правилником о хигијенској исправности воде за пиће.

Лабораторија ЈКП „Водовод и канализација“  врши узорковање и анализу воде на извориштима „Кључ“ у Пожаревцу и „Ловац“ у Костолцу, као и на контролним тачкама у градској мрежи 211 пута месечно.

Ове године, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“, замениће се и изградити седам до осам километара водоводних цеви у Пожаревцу.

На водоводној мрежи планирани радови на реконструкцији азбест-цементних водоводних цеви у Улици Братства и јединства у Пожаревцу, од Немањине до Улице 28. марта. Планирана дужина трасе за замену цеви је 1,5 километара. Планира се и реконструкција кућних прикључака дуж Улице Братства  и јединства – укупно око две стотине.

У плану је и замена азбест-цементних цеви у деловима Таковске, Немањине и Дунавске. Планирана дужина цеви за замену је 717 метара, заједно са свим прикључцима дуж трасе цевовода којих је укупно 90.  

Замениће се и азбест-цементне цеви у улицама: део Воје Дулића од Дринске до Старог Корзоа и део улице Стари Корзо од улице Воје Дулића до улице Јована Шербановића. Оквирна дужина трасе цевовода је 255 метара, а планира се реконструкција 20 кућних прикључака дуж трасе.

Радови на замени азбест-цементних цеви, по програму ЈКП „Водовод и канализација“ наставиће се и наредних година јер је укупна дужина ових цеви у мрежи око 40 километара. До сада је замењено око 20 километара овог цевовода. Упоредо се ради и мониторинг губитака воде у мрежи који је око 50 одсто.

Share.

Comments are closed.

Skip to content