2020-04-14T20:43:18+02:00 14. априла, 2020. 20:40 |

Како смо се 1972. борили против вариолe? (Објављено 7. априла 1972)

 Изоловани се добро осећају

У карантину у Забели тренутно се налази једанаест особа, по један из Пожаревца, Бара и Братинца и осморо из Трњана, саопштио је др Света Антић. Сви у изолацији осећају се сасвим добро и за сада нема никаквих симптома који би упућивали на обољевање од вариола вере. Вакцинација је обављена успешно, сем у једном случају због чега је обављена ревакцинација. Смештај изолованих је сасвим задовољавајући, по свим прописима који су предвиђени за овакве ситуације. Др Антић је на крају нагласио да све пратеће службе функционишу беспрекорно.

Већина становника вакцинисана

На подручју општине Жабари до сада је вакцинисано 15.000 људи, а за неколико дана очекује се да се вакцинација заврши, односно да се вакцинацијом обухвати свих 23.000 становника.  Предузете су све мере заштите како не би дошло до појаве оболелих и ширења болести. Међу првима вакцинисана су школска деца и просветни радници. Од данас вакцинисани ученици неће ићи у школу наредна четири дана.

И даље у приправности

Управник Здравственог центра у Петровцу др Веља Николић истиче да су међу првима вакцинисани грађани који по природи посла чешће контактирају са људима. Са појавом болести у Трњану код Пожаревца, донета је одлука о обавезном вакцинисању целокупног становништва општине. У граду је отворено неколико пунктова у којима се обавља вакцинација, а на терену, по селима раде медицинске екипе.  Међу првима су вакцинисани мештани Великог Поповца и Рашанца.

– Мислим да можемо бити задовољни оним што смо до сада предузели. Обољевање је онемогућено, али морамо бити и даље у приправности, рекао је др Николић.