(Објављено 7. априла 1972. године)

 Без  нових случајева обољевања

Пуне две недеље у пожаревачкој општини чине се изванредни напори да се спречи обољевање од великих богиња. Ванредним ангажовањем свих, првенствено здравствене службе спречено је ширење ове опаке и у нашој земљи непознате болести.

САМО ЈЕДНО ЛИЦЕ ОБОЛЕЛО

      Према подацима из Штаба за карантинска обољења у Пожаревцу  до 4. априла није регистрован ни један нови случај  обољења, осим оног који је откривен у селу Трњане 27. марта и који се тренутно налази на лечењу у стационару у Заови. У карантину у Заови од 4. априла изоловано је 11 лица која су била у првом контакту са оболелим. У Општинском штабу нам је  речено да је за Пожаревац припремљена још једна зграда за стационар, а у Благојевом камену обезбедиће се смештај за сва лица са подручја региона за које се утврди да су била у првом контакту са оболелима од великих богиња. Уколико број лица која су била у првом контакту са оболелима није већи од  до сада утврђеног и изолованог броја,  може се рећи да је главна опасност прошла, а то ће се догодити тек после другог таласа који се очекује око 6. односно 7. априла.

ВАКЦИНИСАНО 65.680 ГРАЂАНА

     Када је стигла прва вест о појави великих богиња на Косову у Пожаревцу су предузете прве превентивне мере . Одмах се приступило вакцинисању оних лица која по природи свог посла имају чешће контакте са грађанима (здравствени радници, радници СУП-а и други). Масовно вакцинисање становништва почело је 27. марта када је у селу Трњане откривен први и за сада једини случај  обољења од великих богиња у пожаревачкој општини. Здравствена служба је тада већ била спремна,  а вакцина против  великих богиња обезбеђена. Само у ноћи између 27. и 28. марта у Дому здравља „Божидар Димитријевић Козица“  и Заводу за здравствену заштиту, више екипа лекара и другог медицинског особља вакцинисало је око 3.000 лица. Општински штаб за карантинска обољења перманентно је заседао. Одлучено је да се те ноћи од раног јутра 28. марта отпочне са вакцинисањем свих грађана како у Пожаревцу и Костолцу тако и у свим сеоским насељима. Већ у првим јутарњим часовима у Пожаревцу и Костолцу отворено је 38 пунктова за вакцинисање против великих богиња. На посебним пунктовима налазиле су се екипе лекара специјалиста које су одлучивале да ли болесна лица треба да приме вакцину. Дан касније, 29.марта екипе лекара почеле су вакцинацију сеоског становништва.

        Закључно са 4. априлом , према подацима које смо добили у Општинском штабу за карантинска обољења у Пожаревцу, укупно је вакцинисано 65.680 грађана односно 91 одсто од укупног броја становника. Тај број се мењао из сата у сат… Вакцине има довољно тако да се овај превентивни посао обавља без застоја.  Контрола је изршена над  38.474-оро људи, а вакцину је поново примило око 7.000 грађана. У Општинском штабу за карантинска обољења су нам рекли да ће према појединцима  (чији је број на срећу веома мали)  који се до сада нису одазвали наредби о обавезном вакцинисању из не оправданих разлога, бити предузете законске мере.

СТРОГЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

        Сем вакцинације која је једино сигурна заштита од великих богиња Општински штаб је предузео и низ других превентивних мера. Тако је обезбеђен потпуни здравствени надзор над лицима која долазе са подручја означених као жаришта епидемије. Обављена је и дезинфекција свих зграда и ствари оболелих лица као и оних грађана који су са њима били у првом контакту. Свакодневно се врши и дезинфекција аутобуса и других превозних средстава у јавном саобраћају. Појачан је и санитарни надзор, а ових дана упућен је позив грађанима и радним организацијам да појачају бригу о хигијени у граду па су у том смислу дата упутства организацијама које су дужне да о томе брину.

ТРЊАНЕ У СТРОГОМ КАРАНТИНУ

     По наредби Републичког штаба за карантинска обољења, село Трњане у пожаревачкој општини стављено је у строги карантин. То значи да из села не може нико да изађе, па чак ни они грађани који су успешно вакцинисани. Општински штаб у Пожаревцу предузео је опсежне мере за организовање живота у оваквим условима. У селу је формиран штаб коме је стављено у задатак организовање целокупног живота у селу- снабдевање храном, сточном храном и другим потребама. У селу се налази стална здравствена екипа на челу са лекаром који врши појачан здравствени надзор. Почев од 5. априла врши се код свих становника контрола температуре. Вакцинација свих становника у селу је успешно завршена. Вакцину није примило само 166 грађана на раду у иностранству, десет грађана којима то здравствено стање не дозвољава и пет грађана који се налазе на лечењу ван села.

ПРИЗНАЊЕ ЗДРАВСТВЕНОЈ СЛУЖБИ

     Највећи део терета на спровођењу ове највеће здравствене акције носи здравствена служба: Дом народног здравља, Завод заздравствену заштиту, болница и друге установе.  По оцени штаба здравствена служба овај посао крајње савесно обавља. Веома је значајно  и ангажовање Службе унутрашњих послова, припадника милиције и инспекцијских служби као и свих других чинилаца. Овакав однос према овој акцији допринео је да се избегну тешке последице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content