2018-07-26T23:23:58+02:00 26. јула, 2018. 23:23 |

Калиграфија кроз Србију

Након самосталних изложби у Крагујевцу и Апатину, калиграфски радови пожаревачке сликарке Виолете Марковић стигли су и до публике у Деспотовцу. Дванаеста, такође самостална изложба калиграфије отворена је Галерији Центра за културу „Свети Стефан деспот српски“. Јединствену изложбу коју обједињују сликарско умеће, мисао, слово и реч кроз радове калиграфкиње Виолете Марковић, отворила је Влатка Миленковић, директорка Центра за културу у Деспотовцу.

             „Искон красописа означава велику уметност“, написала је о калиграфском и сликарском умећу за каталог Виолете Марковић  историчар уметности Биљана Милосављевић Пићурић, додајући да се одликује индивидуалним стилом и савршеном техником:

              -Стилизовањем слова она перпетуира српско писмо, ћирилицу, на калиграфским делима. Комбинацијом флоралне и геометријске орнаментике вешто излази из традиционалних форми, али и трансформише етос модерног времена фонтова и дигиталне обраде.  Управо комбинацијом орнаментике из различитих културних кругова, стилова и раздобља, очувањем мудрих записа Виолета Марковић оставља печат сопственог ликовног изражавања приказујући суштину нашег постојања и указујући на нашу целовитост са природом. Њени орнаменти нису пуко понављање, већ у себи садрже одређену симболику, метафору и аналогију. Било да су представљени апстрактном игром линија, геометријским облицима или биљним мотивима они указују на постојање наведене целовитости изузете од фактора времена.

Изложба у Деспотовцу ће за посетиоце Галерије Центра за културу „Свети Стефан деспот српски“ бити отворена до 10. августа.

                                                                                        Д. Д.